Hükümet harekete geçti! Asgari ücretli ve dar gelirliye konut sahibi olmaları için imkan tanınacak! Devlet bankaları özel kredi verecek

Hükümet konut sahibi olmak isteyen fakat yüksek ev fiyatları karşısında zorlanan vatandaşlar için harekete geçti. Bu kapsamnda asgari ücretli ve dar gelirliye konut sahibi olmaları için imkan tanınacak. Devlet bankaları konut sahibi olmak isteyenlere özel kredi verecek.

28.07.2022-15:53 - (Son Güncelleme: 28.07.2022-15:53)

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konut sahibi olmak isteyen fakat son zamanlarda aşırı yükselen konut fiyatları konusunda özellikle dar gelirlileri sevindirecek müjdeyi Ağustos ayında duyuracak. Buna göre asgari ücretli ve dar gelirliye konut sahibi olmaları için imkan tanınacak. Devlet bankaları konut sahibi olmak isteyenlere özel kredi verecek. 

Hükümet harekete geçti

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Ankara’nın Çankaya ilçesinde yer alan İleri Mahallesi’nde gerçekleştirilecek kentsel dönüşüm projesinin temel atma töreninde önemli ifadeler kullandı. Cumhuriyet tarihinde bugüne kadar ki en büyük sosyal konut projesini Türkiye’nin 81 ilinde hayata geçireceklerini söyleyen Bakan Kurum, İnşallah yeni sosyal konut projelerimizi de önümüzdeki ay itibarıyla, Cumhurbaşkanımızın milletine vereceği büyük bir müjdeyle duyuracağız" müjdesini verdi.

Dar gelirlilere konut

Hazine arazileri halka açılacak

Devlete ait olan hazine arazilerinin de uygun şartlarda konut yapılabilmesi için için vatandaşlara açılacağı öğrenildi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Ankara, İstanbul, İzmir, Bursa, Konya, Adana gibi konut fiyatlarının daha yüksek olduğu illerde ihtiyaç ve talebe göre sayıyı tespit edecek. Daha sonra ise bakanlık hazine arazilerini evi olmayan insanlara verecek. 

Konut tipleri konusunda yetki yine Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nda olacak. Vatandaşlar imar planına uygun olarak projesini hazırlayıp, ruhsatını alarak, evini yapacaklar. Örnek olarka 500 ila 1000 m2’lik alanlarda tek katlı evler, 8.000 ila 10.000 m2’lik alanlarda ise 3-4 katlı bina yapımına izin verilecek. 

Vatandaşlar vergiden muaf olacak

Arsaları alan vatandaşlar, evlerini inşa ettikleri süre boyunca resim, harç ve KDV gibi vergi ödemelerinden muaf olacak. Hazine arazileri tahsis edilirken bir süre elde çıkarmama şartı konulacak ve arsanın yeri, metrekare büyüklüklerini belirleyecek. 

Devlet bankaları vatandaşın elini rahatlatacak

Alınan son bilgilere göre konut veya arsa sahibi olmak isteyen vatandaşlara destek olması amacıyla devlet bankaları 15 yıla varan vade ve yüzde 10 peşinat seçenekleriyle özel kredi fırsatları sunacak. 

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın başlattığı bu proje TOKİ ile ortaklaşa olarak gerçekleşecek. Şehit aileleri, harp ve vazife malulleri, dul ve yetimler, engelliler ve emeklilere sosyal konutlarda belirli kontenjan da ayrılacak. TOKİ’nin bu konut fırsatından faydalanmak isteyen vatandaşların aile içi aylık gelirinin net 10 bin TL’yi aşmaması gerekiyor. Şehit aileleri, harp ve vazife malulleri, dul ve yetimler, engelliler ve emeklilere sosyal konutlarda belirli kontenjan da ayrılacak.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal