Güney Afrika'nın İsrail'e açtığı soykırım davasına TBMM'den destek: Meselenin takipçisi olacağız

Güney Afrika'nın İsrail'e soykırım davası açmasının ardından TBMM Komisyonu, alınan bu kararı değerlendirdi. TBMM Adalet Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Cüneyt Yüksel, alınacak kararları ivedilikle takip edeceklerini vurguladı. İşte detaylar...

12.01.2024-19:05 - (Son Güncelleme: 12.01.2024-19:05)

Güney Afrika’nın İsrail’in Gazze’ye gösterdiği zulmü hukuki mecraya taşıyarak soykırım davası açmıştı. Öte yandan buna geçtiğimiz günlerde Küba ülkesi de destek verse de Amerika, Güney Afrika’nın İsrail’e açtığı davanın anlamsız olduğunu ve İsrail’in hiçbir şekilde Gazze2ye soykırım yapmadığını hatırlattı. 

Toplantı çıkışı konuştu

Öte yandan TBMM Adalet Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Cüneyt Yüksel, TBMM Anayasa Komisyon Üyesi ve Denizli Milletvekili Cahit Özkan ve Avrupa Birliği Karma Parlamento Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili İsmail Emrah Karayel'den oluşan TBMM heyeti, Güney Afrika'nın Lahey merkezli UAD'de İsrail'e karşı açtıkları soykırım davasının duruşmalarının sona ermesinin ardından Divan binasından çıkışında çarpıcı açıklamalarda bulundu.

TBMM Komisyon

“Bunu memnuniyetle karşıladık”

Güney Afrika'nın İsrail aleyhine 1948 tarihli Birleşmiş Milletler Soykırımın Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesini ihlal gerekçesiyle UAD'de açtığı davada İsrail tarafının sunumlarını yaptığını kaydeden Yüksel, “Güney Afrika Cumhuriyeti tarafından yapılan başvuruyu memnuniyetle karşıladığımızı bir kez daha ifade ediyoruz. Bu sürecin mümkün olan en kısa sürede tamamlanmasını istiyoruz. Güney Afrika Cumhuriyeti, Divandan aynı zamanda İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını durdurmasını içeren ihtiyati tedbirlere hükmetmesi talebinde bulunmuştu. Bu başvuru çerçevesinde UAD'nin İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını durdurmasını içeren geçici tedbir kararı almasını bekliyoruz" cümlelerini kullandı.

“Meselenin takipçisi olacağız”

UAD'nin değerlendirmesini takip edeceklerini belirten Yüksel, "Alınacak kararın takipçisi olacağız, meseleyi yakından takip etmeye devam edeceğiz. Tabiatıyla Filistin meselesi adil bir siyasi çözüme kavuşturulmadan bölgemizde kalıcı barışı ve istikrarın tesisinin mümkün olmayacağını artık herkes görmelidir" ifadelerine yer verdi.

(AA)


Abdullah Şaşkın
abdullahsaskin@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal