İsrail Batı Şeria’da hapishane yarattı: 7 Ekim’den bu yana 140 kontrol noktası oluşturuldu

İsrail, işgal altında tuttuğu Batı Şeria’da, Gazze’dekine benzer olarak bariyerler ve kontrol noktaları inşa etti. İsrail ordusu 7 Ekim’den bu yana 140 kontrol noktası oluşturdu. İşte detaylar…

12.01.2024-10:05 - (Son Güncelleme: 12.01.2024-17:49)

7 Ekim’den bu yana gerçekleştirdiği saldırılarda 23 bin Filistinlinin ölümüne sebebiyet veren İsrail, işgal ettiği bir başka bölge olan Batı Şeria’da adeta bir açık hava hapishanesi yarattı. 

İsrail ile Hamas arasında aylardır süren çatışmalardan bu yana kontrol noktalarını hemen hemen iki katına çıkaran İsrail, Şeria nehri ile Lut Gölü arasında sıkışıp kalan 3 milyon 200 bin Filistinliyi kaderlerine terk etti.

708 kilometre civarında bir uzunluğa sahip olan beton bariyerler ile Batı Şeria’yı saran İsrail, dışarda kalan köy ve kasabalarda kontrol noktaları oluşturdu.

İsrail’i  Gazze’de olduğu gibi Batı Şeria’da da işgal ve ilhak politikasını devreye aldığı ifade ediliyor.

Sadece 1 gece 28 kontrol noktası

Yeni Şafak’ın haberine göre; İşgalci güç, 2000 yılında patlak veren İkinci İntifada sonrasında kasaba ve köy girişlerine kontrol noktaları yerleştirmeye ve giriş çıkışları sıkı bir şekilde denetlemeye başladı.

İsrail Batı Şeria

Filistinlilere kendi topraklarına giriş izni vermemek amacıyla kurulan kontrol noktaları, özellikle 7 Ekim'den itibaren artan bir sıkılıkla uygulanmaya başladı. Geçtiğimiz hafta, Ramallah kentine sadece bir gecede 28 farklı kontrol noktası ve bariyer ekleyen işgalci güç, kente gitmeye çalışan köylüleri silah zoruyla kapılarda saatlerce bekletti. Bu uygulamalar, Filistinlilerin kendi topraklarına giriş çıkışlarını ciddi şekilde kısıtlıyor ve günlük yaşamlarını olumsuz etkiliyor.

Filistinliler güvenli olmayan yollara sürülüyor

Filistinlilere ait kurumlar, hastaneler, bakanlıklar ve kamu kurumlarının yoğunlukta bulunduğu bir kent olarak bilinen Ramallah’ta İsrail, Ramallah'ın kuzeyindeki Brezit'teki kontrol noktalarını silah sesleri nedeniyle kapatma kararı aldı. İsrail, failleri tespit ettiğini açıklamasına rağmen, kontrol noktalarını saatlerce kapalı tuttu. "Sözde güvenlik tedbirleri" adı altında kontrol noktalarından geçişleri sınırlayan İsrail güçleri, Filistinlileri zorlu ve güvenlik riski taşıyan rotalara yönlendiriyor.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal