Merkez Bankası’nda dikkat çeken mesaj: Ana taahhüdümüz dezenflasyona ulaşmaktır

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Hafize Gaye Erkan, enflasyon konusunda dikkat çeken bir açıklama yaptı. Erkan açıklamasında ‘’Dezenflasyon patikası; sadece bir projeksiyon değildir, başarı ölçümüzdür. Bunu başarmaya kararlıyız." diye konuştu.

12.01.2024-09:40 - (Son Güncelleme: 12.01.2024-17:49)

Merkez Bankası’nın tarihinde ilk kez düzenlediği Yatırımcı Günü etkinliği ABD’nin New York kentinde gerçekleştirildi. Tarihi toplantıda 50 trilyon dolar değere sahip olan 200 yatırım fonunun üst düzeyde temsilcileri yer aldı.

Merkez Bankası Başkanı Erkan, JPMorgan Chase genel merkezinde yapılan toplantıda, Türkiye’nin ekonomik tablosunun reçetesini sunum olarak paylaştı.

Öte yandan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de toplantıya video konferans sistemiyle katıldı ve yatırımcılardan gelen sorulara yanıt verdi.

Parasal sıkılık düzeyine önemli ölçüde yaklaştık

AA’da yer verilen habere göre, toplantıda konuşan TCMB Başkanı Erkan, dezenflasyonun sağlanması için gerekli parasal sıkılık düzeyine önemli ölçüde yaklaşıldığını, aralık ayında parasal sıkılaştırma hızını azaltarak, parasal sıkılaştırma adımlarını en kısa zamanda tamamlamayı planladıklarını vurguladı. Eylül ayından bu yana Türk Lirası mevduata güçlü bir geçişle birlikte tüketim ve ithalat talebinde azalma gözlemlediklerini belirten yetkili, bunun sonucunda cari açık ve rezerv artışında iyileşme olduğunu söyleye Erkan, ayrıca Enflasyon beklentilerinde belirgin bir düzelme ve enflasyonun ana eğiliminde düşüş yaşandığını memnuniyetle ifade etti.

Erkan Yatırımcılar Günü

Kasım-Aralık döneminde 9 milyar dolar üzerinde bir sermaye girişi oldu

Son dönemde sermaye girişinde hızlanma olduğuna vurgu yapan Erkan, Kasım-Aralık aylarında 9 milyar doların üzerinde bir sermaye girişi olduğunu vurguladı.

Ana Taahhüdümüz dezenflasyona ulaşmaktır

Erkan, ana hedeflerinin dezenflasyona ulaşmak olduğunu söyleyerek şu ifadelerle sözlerini sürdürdü:

"Sadece 4 ay içerisinde TL mevduat 2 trilyon TL arttı, KKM hesapları 750 milyar TL azaldı, yabancı para mevduatı 3 milyar dolar azaldı. Böylece TL mevduatın payı yüzde 30'dan yüzde 40'a yükselirken, KKM'nin payı yüzde 20'nin altına düştü. Mevduat oranı, hanehalkının, tüketimi öne çekmekten uzaklaşarak tasarruflarının reel değerini TL'de tutmaya yöneldiği bir seviyededir. Ana taahhüdümüz dezenflasyona ulaşmaktır. Bununla birlikte döviz rezervlerini güçlendirmeye devam edeceğiz ve rezervleri artırmada halihazırda önemli bir ilerleme kaydettik."

Erkan ayrıca rezervlerin tüm zamanların zirvesine ulaştığına vurgu yaptı.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal