ABD ve İngiltere Yemen’i bombaladı: Kızıldeniz’de gerilim savaşa dönmek üzere

ABD ve İngiltere, Yemen’deki Husilere yönelik hava ve deniz saldırıları düzenledi. Gerçekleştirilen saldırılarda en az 12 Husi hedefi vurulurken Husilerin karşılık olarak Kızıldeniz’deki ABD ve İngiliz savaş gemilerine saldırı düzenlendiği bildirildi. İşte detaylar…

12.01.2024-09:18 - (Son Güncelleme: 12.01.2024-17:48) ABD ve İngiltere Yemen’i bombaladı: Kızıldeniz’de gerilim savaşa dönmek üzere

Kızıldeniz’de gerçekleştirdiği saldırılarla gerilimin yükselmesine sebep olan Husiler hakkında açıklamada bulunan ABD Başkanı Joe Biden, bazı Husi hedeflerine hava saldırısı düzenlendiğini ifade etti. 

Biden, saldırıların Husilere karşı bir misilleme olduğuna dikkat çekerken Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinde (BMGK) alınan Husilerin saldırılarına son vermesi çağrısını yeniden hatırlattı.

Biden, "Yemen'deki bu saldırılar, ABD ve müttefiklerinin dünyanın en kritik ticari rotalarından birindeki seyrüsefer özgürlüğünün tehlikeye atılmasını ve personelimizin hedef alınmasını tolere etmeyeceğimizin açık mesajıdır." ifadelerini kullandı.

En az 12 Husi hedefi etkisiz hale getirildi

AA’da yer alan habere göre; Bazı ABD’li yetkililer, ABD ve İngiltere savaş unsurlarının en az 12 Husi hedefini etkisiz hale getirdiğini bildirirken saldırıların savaş uçakları ve Towahawk füzeleriyle yapıldığına vurgu yapıldı.

ABD İngiltere Yemen saldırı

Husilerden açıklama geldi

Saldırıları gerçekleştiren Yemen’deki Husiler,  ABD ve İngiltere’den gelen saldırılara karşılık olarak Kızıldeniz’deki ABD-İngiliz savaş gemilerine saldırı düzenlendiğini bildirdi. 

Husilerin siyasi büro üyesi Ali el-Kahhum, X sosyal medya platformundan yaptığı açıklamada, "Yemen'in yanıtı (ABD ve İngiltere'ye) gecikmedi. Yemen silahlı kuvvetleri, Kızıldeniz'deki ABD-İngiliz savaş gemileri ile askeri bölge ve üslerine güçlü bir şekilde karşılık veriyor." ifadelerine yer verdi.

İngiltere Başbakanı Sunak: Gerekli ve orantılı eylemde bulunduk

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, gelişmelerle ilgili yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

"Bu kabul edilemez. İngiltere her zaman seyrüsefer özgürlüğünü ve ticaretin serbest akışını savunacaktır. Bu nedenle, Husi askeri kabiliyetlerini zayıflatmak ve küresel deniz taşımacılığını korumak amacıyla ABD ile birlikte Hollanda, Kanada ve Bahreyn'in operasyonel olmayan desteğiyle, bu saldırılarla bağlantılı hedeflere karşı meşru müdafaa kapsamında sınırlı, gerekli ve orantılı eylemde bulunduk.

Kraliyet Donanması, Husilerin saldırganlığını caydırmak üzere çok uluslu Refah Muhafızı Operasyonu kapsamında Kızıldeniz'de devriye gezmeye devam ediyor ve onları (Husileri) saldırılarını durdurmaya ve gerilimi azaltacak adımlar atmaya çağırıyoruz."

İran’dan ABD ve İngiltere’ye kınama

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani, ABD ve İngiltere’nin Yemen’de düzenlediği saldırıları kınadı. Kenani "ABD ve İngiltere'nin, Yemen'in çeşitli şehirlerine düzenlediği askeri saldırıları şiddetle kınıyoruz." ifadesini kullandı.

Yaşanan bu gelişmelerin ışığında Kızıldeniz’de durumun ne tarafa doğru gideceği merak konusu oldu.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal