Emekli maaşları için yarın kritik veri açıklanacak: Uzman isim hem zam hem de refah payı tahminini verdi

Temmuz ayında belli olacak maaş zamları öncesinde TÜİK’in açıklayacağı enflasyon rakamları merak ediliyor. Yarın Nisan ayı verilerinin açıklanmasıyla birlikte zam oranı iyiden iyiye netleşecek. Uzman isim ise zam tahminini açıkladı ve refah payı için de rakam verdi. İşte detaylar…

02.05.2024-10:27 - (Son Güncelleme: 02.05.2024-17:38) Emekli maaşları için yarın kritik veri açıklanacak: Uzman isim hem zam hem de refah payı tahminini  verdi

Milyonlarca SSK, Bağkur ve memur emeklilerinin Temmuz ayı öncesinde maaş hesaplamaları sürüyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yarın açıklanacak olan Nisan ayı enflasyon rakamlarıyla beraber maaşlara yapılacak olan zam oranı iyiden iyiye netleşecek. 

Emekli maaşları için yarın kritik veri açıklanacak

Mynet’in yer verilen habere göre; SSK, Bağkur ve memur emeklilerin Temmuz ayı hesapları başladı. Ancak, emekli maaşlarını etkileyen veri yarın açıklanacak. TÜİK, yarın Nisan ayı enflasyon rakamlarını duyuracak ve bu verilere göre zam oranları güncellenecek. Bu durum, 6 aylık enflasyonun netleşmesine de katkı sağlayacak. Ekonomist Muhammet Bayram, Bengü TV'ye konuk olarak yaptığı değerlendirmede şunları söyledi:

Emekli maaşları için yarın kritik veri açıklanacak: Uzman isim hem zam hem de refah payı tahminini  verdi

"Üç aylık enflasyon oranı yaklaşık yüzde 15 civarında. Ocak ayında yüzde 6.73, Şubat ayında yüzde 4.53, Mart ayında ise yüzde 3.16 olarak gerçekleşti. Bu kümülatif hesaplamalarla memur, memur emeklisi ve diğer emekliler için yüzde 15'lik bir zam öngörülüyor."

"Nisan ayı enflasyonu da 3 Mayıs Cuma günü açıklanacak. Nisan ayı için yüzde 3.20 civarında. Bu veriler ışığında 6 aylık enflasyonu yüzde 25 civarında tahmin ediyoruz. Emekliler, yüzde 25'lik enflasyon farkını direk alacak."

"Enflasyon oranı artı refah payı artışı zaten hep yapıldı. Yapılan oransal artışlar ne kadar yapılırsa yapılsın, enflasyonla mücadele olmazsa vatandaşın cebine tam yansımadığını gördük. Aralık ayındaki artışta enflasyon farkı yüzde 37'ydi, devletimiz yüzde 12'lik refah payı artışı da yaptı. Refah payının yüzde 5 olacağını ve toplamda yüzde 30 zam yapılacağını tahmin ediyorum."

Memur ve memur emeklilere ne kadar zam yapılacak?

"Bunun yanında memurlarımıza toplu sözleşme zammı artı enflasyon farkı veriliyor. Memurlarımız yüzde 20 civarında oran alacak. Memurlarımıza bir seyyanen zam yapıldı. Memur, memur emeklisi ve emeklilerin maaşlarının dengelenmesi açısından memur ve memur emeklilerin zammın yüzde 20 oranında kalmasını bekliyoruz."

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal