Vladimir Putin: Türkiye Hukuku Hiçbir Zaman İhlal Etmedi

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 'Türkiye, Karabağ konusunda Azerbaycan'ı hep destekledi ancak uluslararası hukuku hiçbir zaman ihlal etmedi' dedi.

18.11.2020-09:04 - (Son Güncelleme: 18.11.2020-09:35) Vladimir Putin: Türkiye Hukuku Hiçbir Zaman İhlal Etmedi

Rusya Devlet Başkanı Putin, Dağlık Karabağ ve Türkiye'nin bölgedeki rolü hususunda açıklamalarda bulundu.

Rossiya 24 televizyonuna açıklama yapan Vladimir Putin, yer yer Türkiye ile bazı konularda bakış farklılıkları olsa da diplomasi yoluyla anlaşmaya vardıklarını dile getirdi.

Vladimir Putin, Dağlık Karabağ hususunun, Sovyetler Birliği'nin dağılmasının jeo-politik bir neticesi olduğunu dile getirdi.

'KİMSE TÜRKİYE'Yİ SUÇLAYAMAZ'

Rusya Devlet Başkanı Putin, Türkiye'nin bu konuda daima Azerbaycan'a destek verdiğini fakat uluslararası hukuku hiçbir zaman ihlâl etmediğinin altını çizdi ve "Bu konuda kimse Türkiye'yi suçlayamaz" ifadelerini kullandı.

Vladimir Putin, Dağlık Karabağ hususunda tarafların yaralarını iyileştirmek için vakte ihtiyaç olduğunu ifade etti.

Rus lider Vladimir Putin, Azerbaycan ile Ermenistan'ın ilişkilerini beraber sağlamalarını ümit ettiğini dile getirdi.

Dağlık Karabağ’da beş peşinden de iki rayonun Azerbaycan’a verilmesi meselesinin geçmişte sık sık ifade edildiğini anlatan Rus lider, Rusya’nın 2013 yılında Dağlık Karabağ konusuna barışçıl çözümünü başlatacak şartları sağladığını dile getirdi.

Bu sırada Şuşa’nın Azerbaycan’a verilmesi meselesinin hiçbir zaman dile getirilmediğini belirten Vladimir Putin, Şuşa konusunun bu çatışmalarda gündem olduğuna dikkat çekti.

'PAŞİYAN SAVAŞMAYA DEVAM EDECEĞİNİ SÖYLEDİ'

Azerbaycan ordusunun Dağlık Karabağ’ın güneyinin bir parçasında denetimini temin ettiğini 19-20 Ekim tarihlerinde Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ile telefonda konuştuğunu belirten Rusya Devlet Başkanı Putin, şu ifadeleri kullandı:

"Aliyev’i çatışmaların durdurulması için ikna ettim. Onun tek şartı, mültecilerin Şuşa dahil bu yerlere dönmesi idi. Ermenistan tarafı bunu kabul etmediğini bildirdi. Paşinyan, burada Ermenistan ve Karabağ’ın çıkarları için tehdit gördüğünü dile getirdi. Bunu hala anlamış değilim. Paşinyan savaşmaya devam edeceğini söyledi"

Ermenistan'ın Karabağ'ın bağımsızlığını kabul etmediğini anımsatan Rus lider Putin, bunun uluslararası kanuna göre, bu bölgenin Azerbaycan'ın olduğu anlamına geldiğinin altını çizdi. Vladimir Putin, bu sebepten Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü Anlaşması’nın yalnızca mensuplarına yönelik karşılıklı desteği içerdiğini ve bu sebepten çatışmalara dahil olmadıklarını belirtti.

Vladimir Putin, Ermenistan'da iktidara gelebilecek yeni bir idarenin Dağlık Karabağ ile alakalı anlaşmayı kabul etmemesi durumunda ne olacağı sorusuna, "Bu intihar olur. Paşinyan, kendisi için zor da olsa, gerçek tabloyu, durumu anlattı. Ortak bildirinin imzalandığı zaman bu durumu böyle idi ve bugün de böyledir. Anlaşmalara uymak ya da uymamak kararı taraflara aittir. Ancak, bu büyük bir hata olur. Bunun olmayacağını umuyorum" cevabını verdi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal