Trump Soruşturma Açılana Kadar Askeri Yardımı Dondurmak İstedi

Beyaz Saray’ın eski Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton'ın, çıkacak kitabında, "Başkan Donald Trump'ın siyasi rakibi Joe Biden ve oğlu hakkında soruşturma açılana kadar Ukrayna'ya askeri yardımı dondurmak istediğini" yazdığı iddiası gündemde...

27.01.2020-15:05 - (Son Güncelleme: 27.01.2020-14:54) Trump Soruşturma Açılana Kadar Askeri Yardımı Dondurmak İstedi

Amerikan medyasında aktarılan iddiaya göre, Beyaz Saray’ın eski Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, yeni çıkacak kitabında "Başkan Donald Trump'ın siyasi rakibi Joe Biden ve oğluna yönelik soruşturma başlayana kadar Ukrayna'ya askeri yardımı dondurmak istediğini" yazdı.

Amerikan gündemine bomba gibi düşen haber, New York Times (NYT) gazetesinde "Bolton'ın kitabına göre Trump, Ukrayna yardımını, yapılmasını istediği soruşturmalara bağladı" başlığıyla sunuldu.

Eski Ulusal Güvenlik Danışmanı Bolton'ın mart ayında piyasaya çıkması planlanan "Olayın Olduğu Yer" (The Room Where It Happened) isimli kitabının kopyasına ulaşan NYT gazetesi, Ukrayna konusunda önemli bir iddiada bulundu.

Buna göre Bolton, geçtiğimiz ağustos ayında Trump'ın kendisine, "Ukraynalı yetkililer, Biden ailesine yönelik soruşturmaları başlatana kadar bu ülkeye askeri yardımı dondurmak istediğini" söylediği iddiasında bulundu.

ABD Senatosunda Trump'ın yargılanması devam sürecindeyken gündeme oturan iddianın, pazartesi sabahı itibariyle Kongrede geniş bir şekilde yankılanması bekleniyor.

‘BOLTON TANIK OLARAK DİNLENSİN’

Birçok Demokrat senatör ve vekil iddianın çok mühim olduğunu ve Senatodaki yargılamayı etkileyebileceğini savunurken Temsilciler Meclisi Başkanı Demokrat Nancy Pelosi, Sosyal medya hesabından, "Bu durum açık bir şekilde Anayasa'nın örtbas edilmesidir" yorumunda bulundu.

Senatodaki Demokratların Azınlık Lideri Chuck Schumer da diğer Demokrat senatörler gibi, iddianın sahibi Bolton'ın Senato’da tanık olarak dinlenmesi gerektiğini düşündüğünü belirtti.

BOLTON'UN AVUKATINDAN İLK YORUM

Haberle alakalı henüz Beyaz Saray'dan, ABD Başkanı Trump'tan ya da Bolton'ın kendisinden bir değerlendirme gelmedi, Bolton'ın avukatı Charles Cooper ise Axios haber sitesine açıklamada bulundu.

Cooper, kitap taslağının, 30 Aralık 2019'da değerlendirme için Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanlığı’na kapalı zarfta gönderildiğini ve ancak buradan medyaya sızmış olabileceği iddiasında bulundu.
Trump, daha önceki açıklamasında Bolton'ın Ukrayna konusuyla alakalı olarak "hiçbir şey bilmediğini" belirtmişti.

SENATO'DAKİ YARGILAMA SÜRÜYOR..

Salı günü Senato'da başlayan yargılama sürecinde iddia makamı olan Demokrat savcı vekiller açılış sunumlarını cuma günü sona erdirmiş, Trump'ın avukatları ise cumartesi günü savunmalarına başlamıştı.

Salı günü kabul görülen yargılama usulüne baktığımızda, iddia makamı ile savunma tarafına açılış sunumları için üçer güne bölünmüş halde toplam 24'er saat verilmişti.

Sürenin bitmesi ardından gelecek hafta senatörler soru sorma şansını sağlayacak, hem iddia hem de savunma makamına sorularının sorulması için senatörlere 16 saat süre verilecek.

TRUMP'A YÖNELİK AZİL SÜRECİ

Pelosi, 24 Eylül 2019'da "ABD'nin ulusal güvenliğine zarar verdiği" ve "Başkanlık yeminine ihanet ettiği" gerekçesini sunarak Trump'a yönelik azil soruşturması başlatıldığını duyurmuştu.

25 Temmuz'da Trump'ın Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile telefon konuşmasında, rakibi Joe Biden ve ailesini soruşturması karşılığında ABD'nin ülkesine askeri yardımı serbest bırakacağını söylediğini savunan Pelosi, bunun Anayasa'ya uygunsuz olduğunu belirtmişti.
Beyaz Saray ise 25 Eylül'de Trump-Zelenskiy görüşmesinin dökümünü paylaşarak, Ukrayna'ya yardımlar ile görüşme arasında ilişki olmadığını savunmuştu.

Temsilciler Meclisi İstihbarat Komitesi’nde 13-21 Kasım'da kamuya açık oturumlar planlamış, Dışişleri, Ulusal Güvenlik Konseyi ve Pentagon'dan toplam 12 yetkili kişi bu süreçte ifade vermişti.

Sonrasında İstihbarat Komitesi hazırladığı 300 sayfalık raporu 3 Aralık'ta Adalet Komitesine sunmunu yapmış, Adalet Komitesi ile gerçekleştirdiği iki oturumun ardından 13 Aralık'ta azil maddelerini onaylayarak dosyayı Temsilciler Meclisi Genel Kuruluna yollamıştı.

Temsilciler Meclisi Genel Kurulunda 18 Aralık'ta yapılan oylamada Trump'a "görevini kötüye kullanmak" ve "Kongre'nin işleyişini engellemek" suçlamaları kabul edilmişti.

Son Dakika Haberleri için aşağı kaydırınız.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal