TBMM'de Tarihi Seçim Başladı: Meclis Başkanı Kim Olacak?

Başkanlık seçimi ikinci tura kaldı.

07.07.2020-15:13 - (Son Güncelleme: 07.07.2020-17:37) TBMM'de Tarihi Seçim Başladı: Meclis Başkanı Kim Olacak?

TBMM Başkanı Mustafa Şentop'un görev süresinin sona ermesinden ötürü yeni meclis başkanın seçimi için şimdiye dek 5 isim adaylığını duyurmuştu.

TBMM Başkanı ve AK Parti Tekirdağ Milletvekili Mustafa Şentop, yeniden adaylık başvurusunda bulundu.

DİĞER MECLİS BAŞKANI ADAYLARININ İSİMLERİ

  • CHP Ankara Milletvekili Haluk Koç,
  • HDP İstanbul Milletvekili Erol Katırcıoğlu,
  • İyi Parti Gaziantep Milletvekili İmam Hüseyin Filiz,
  • TİP Genel Başkanı İstanbul Milletvekili Erkan Baş 


Anayasa hükümlerine göre, başkanlık için bir yasama döneminde iki seçim düzenleniyor.

Buna göre ilk seçilenin görev süresi iki, ikinci devre için seçilenin görev süresi o yasama döneminin sonuna dek sürecek.

GİZLİ OYLA SEÇİM
TBMM Başkanlığı seçimi gizli oyla gerçekleşecek. Birinci ve ikinci turlarda üye tam sayısının üçte iki çoğunluğu yani 400 oy, üçüncü turda ise salt çoğunluk olan 301 oy aranacak.

Üçüncü oylamada salt çoğunluk oluturulmazsa, bu oylamada en çok oy alan iki aday için dördüncü oylama gerçekleşecek. Dördüncü oylamada en fazla oy alan aday, başkan olmuş olacak.

SEÇİMDE İKİNCİ TURA GEÇİLDİ

TBMM Genel Kurulu, bugün saat 15:00'te 27. Dönem'in ikinci devresinde görev yapacak Meclis Başkanı'nı seçmek üzere toplandı. Seçimde mevcut başkan Mustafa Şentop, CHP Ankara Milletvekili  Haluk Koç, HDP İstanbul Milletvekili Erol Katırcıoğlu, İYİ Parti Gaziantep Milletvekili İmam Hüseyin Filiz ile TİP Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Erkan Baş yarıştı.

Oylamanın birinci tutunda 556 milletvekili oy kullanırken, AK Parti Tekirdağ Milletvekili Mustafa Şentop 324, CHP Ankara Milletvekili Haluk Koç 131, HDP İstanbul Milletvekili Erol Katırcıoğlu 50, İYİ Parti Gaziantep Milletvekili İmam Hüseyin Filiz 34, TİP Genel Başkanı İstanbul Milletvekili Erkan Baş 9 oy aldı. Vekillerin kullandığı 8 oy ise geçersiz sayıldı.

Adayların hiç biri gerekli olan 400 oya ulaşamadı. Seçimde ikinci tur oylamaya geçildi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal