Polonya Başbakanı: Varşova'nın Egemenliği Artacak

Polonya 'nın devlet gaz şirketi Çarşamba günü yaptığı açıklamada, ülkenin ABD ile yılda iki milyon ton sıvılaştırılmış doğal gaz teslimatıyla ilgili bir sözleşme imzaladığını duyurdu.

17.10.2018-12:38 - (Son Güncelleme: 17.10.2018-12:38) Polonya Başbakanı: Varşova'nın Egemenliği Artacak

Polonya 'nın devlet gaz şirketi PGNiG Çarşamba günü yaptığı açıklamada, ülkenin ABD' den yılda iki milyon ton sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) teslimatıyla ilgili bir sözleşme imzaladığını duyurdu.

Yönetim Kurulu Başkanı Piotr Wozniak, Polonyalı petrol ve gaz şirketi PGNiG ve American Venture Global LNG, yılda iki milyon ton (yılda yaklaşık 2,7 milyar metreküp doğal gaz) sıvılaştırılmış doğal gaz tedariki için 20 yıllık bir sözleşme imzaladıklarını belirtti.

Wozniak gazetecilere verdiği bildirimde, "20 yıl boyunca ABD 'den yılda iki milyon ton LNG alacağız." dedi. Wozniak ayrıca ABD'den LNG'nin Rus doğalgazından neredeyse yüzde 30 daha ucuz olacağını iddia etti. Bu arada Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki, ABD LNG'nin ülkenin "egemenliğini" ve "rekabet edebilirliğini" artıracağını belirtti.

Morawiecki, "Bizim seleflerimiz 2037'ye kadar Gazprom ile bir anlaşma imzalamak istedi. Bu gazdan bir kelepçesi olurdu." dedi.

PGNiG, Rusya'nın Gazprom'undan 2022'de sona erecek uzun vadeli bir sözleşme uyarınca yılda 10 milyar metreküp gaz ithal ediyor. Haziran ayında PGNiG, tedarikçilerini çeşitlendirmek ve Rus gazına olan bağımlılığı azaltmak amacıyla LNG teslimatları için ABD Limanı Arthur LNG ve Venture Global LNG ile uzun vadeli anlaşmalar imzaladı.

“ABD'de sıvılaştırılmış doğal gazın satın alınması sadece 2022'yi takiben ithalat portföyümüzün çeşitlendirilmesine izin vermeyecek, aynı zamanda ticaret yetkinliklerimizi geliştirmemize ve PGNiG'nin küresel bir LNG pazar oyuncusu olarak varlığını mümkün kılmasına olanak tanıyacak” açıklaması yapıldı.

Son olarak, eski Polonya Savunma Bakanı Antoni Macierewicz bir röportajda Rusya ile Almanya arasındaki Nord Stream 2 işbirliğinin Varşova'nın çıkarlarına zarar verdiğini iddia etti. Avrupa'daki LNG'sini diğer tedarikçilerden gelen enerji ithalatına bir alternatif olarak tanıtmayı amaçlayan Washington, Nord Stream 2 projesinin uygulanmasını durdurmaya çalışmış, ABD Dışişleri Bakanlığı, girişimde bulunan Batılı şirketleri, yaptırımları riska attıklarını bildirmişti.

Son Dakika Dünya Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal