NATO Genel Sekreteri Stoltenberg: Coronavirüs Tehdidi Eşi Benzeri Görülmemiş Bir Kriz

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, "Yeni tip coronavirüs tehdidi eşi benzeri görülmemiş bir kriz teşkil ediyor ancak daha önce birlikte birçok krizin üstesinden geldik, yeni tip coronavirüs krizini de aşacağız." ifadelerini kullandı.

19.03.2020-17:12 - (Son Güncelleme: 19.03.2020-17:10) NATO Genel Sekreteri Stoltenberg: Coronavirüs Tehdidi Eşi Benzeri Görülmemiş Bir Kriz

Stoltenberg, NATO'nun 2019 Yıllık Raporu'nu duyurmak için sanal ortamda bir basın toplantısı yaptı.

Toplantıda, 2019'da alınan kararları anımsatan Stoltenberg, ayrıca yeni tip coronavirüse (Covid-19) ilişkin açıklamalarda da bulundu.

"COVİD-19, EŞİ BENZERİ GÖRÜLMEMİŞ BİR KRİZ"

Stoltenberg, "Coronavirüs tehdidi eşi benzeri görülmemiş bir kriz teşkil ediyor fakat daha önce birlikte birçok krizin üstesinden geldik, yeni tip koronavirüs krizini de aşacağız." ifadelerini kullandı.

NATO müttefiklerinin, coronavirüsle mücadele kapsamında sosyal ve ekonomik etkileri olacak sert tedbirler aldığını kaydeden Stoltenberg, ittifakın da ilk etaptan şimdiye kadar virüsün yayılmasının önüne geçebilmek ve sivil, asker ile personeli korumak amacıyla önlemler aldığını açıkladı.

Stoltenberg, "Tüm kritik kurumlarda olduğu gibi NATO da hem güvenliği sağlamak hem de işlevini sürdürmek için dengeli bir politika izliyor." şeklinde konuştu.

Birlikte ve dayanışma içinde hareket etmenin hiç olmadığı kadar önemli olduğunu vurgulayan Stoltenberg, "NATO, 1 milyar vatandaşının güvenliğini sağlamaya ilişkin kararlığını güçlü bir şekilde koruyor." dedi.

"NATO DIŞİŞLERİ BAKANLARI TOPLANTISI KONUSUNDA SON KARAR ALINMADI"

Stoltenberg, Covid-19'un ciddi ekonomik sonuçları olacağını ve bunun da üye ülkelerin bütçelerine yansıyacağının altını çizerek, savunmaya yatırımın aynı zamanda sivil sağlık sektörüne de olumlu katkılar sağladığını ifade etti.

Yeni tip coronavirüs sebebiyle bazı tatbikatların iptal edildiğini ya da ertelendiğini açıklayan Stoltenberg, Afganistan'daki misyon bağlamında ise halihazırda 16 bin olan asker sayısının, 12 bine ineceğini duyurdu.

Diğer yandan, nisan bayının başında yapılması öngörülen NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı konusunda henüz kesin bir karar alınmadığını kaydeden Stoltenberg, tehdit değerlendirmesinin her gün ele alındığını söyledi.

"2019 HIZLI ADAPTASYON GÖSTERDİĞİMİZ BİR YIL OLDU"

Stoltenberg, "2019, hızlı adaptasyon gösterdiğimiz bir yıl oldu." şeklinde konuşarak, karmaşık ve tahmin edilemeyen bir güvenlik ortamında, müttefiklerin ortak savunma ve caydırıcılığı güçlendirmeyi sürdürdüğü vurguladı.

Müttefiklerin güçlerinin hazırlık seviyesini yükselttiğini, hızlı bir şekilde askeri takviye kabiliyetini güçlendirdiğini, deniz alanındaki yetkilerini, kabiliyetlerini ve dayanılırlılığı yükselttiğini dile getiren Stoltenberg, NATO'nun komuta yapısını uyarladığını ve yeni bir uzay politikası uygulamaya başladığını anımsattı.

Stoltenberg, NATO'nun Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler (INF) Anlaşması'nın olmadığı düzene ilişkin önlemler konusunda anlaştığını ve Kuzey Makedonya'yla katılım protokolünün imzalandığını açıkladı.

NATO'YA DESTEK YÜKSEK

Stoltenberg, NATO ülkelerinde yapılan anket sonuçlarının da ilk defa yıllık raporda yer aldığından bahsederek, üye ülkelerde bir referandum olması durumunda "toplumun yüzde 64'ünün NATO'da kalma yönünde oy kullanacağının" ortaya çıktığını kaydetti.

Ankete katılanların yüzde 76'sının "bir saldırıya uğramamız durumunda, diğer NATO üyeleri desteğe gelir" görüşünü desteklediğini ifade eden Stoltenberg, ayrıca yüzde 71'inin de başka bir üyenin saldırıya uğraması halinde ülkelerin destek sağlaması gerektiği görüşünü paylaştığını ifade etti.

"TÜRKİYE'YE YÖNELİK DAHA FAZLA NE YAPABİLECEĞİMİZE BAKIYORUZ"

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Türkiye'nin, Suriye'deki çatışmadan en derin şekilde etkilenen NATO müttefiki olduğuna ve çok sayıda terör saldırısına maruz kaldığına dikkati çekerek, İdlib'deki saldırının ardından Türkiye'ye daha fazla nasıl destek verilebileceğinin çalışıldığını söyledi.

NATO'nun Türkiye'ye çeşitli şekillerde destek vermeye devam ettiğini kaydeden Stoltenberg, örnek olarak "hava savunmasının güçlendirilmesini" gösterdi.

SAVUNMA HARCAMALARI ARTIŞTA

"2019'da savunma harcamalarını gayri safi yurtiçi hasılanın (GSYH) yüzde 2'sine artıran ülke sayısı 9'a çıktı" şeklinde konuşan Stoltenberg, müttefiklerin son 5 yıldır ara vermeden savunma harcamalarında artışa gittiğini ifade etti.

Stoltenberg, 2016-2020'de Avrupalı müttefikler ve Kanada'nın savunma bütçelerine 130 milyar avro eklediklerini ifade ederek, "Müttefiklerin ulusal planlarına göre, bu rakam 2024'te 400 milyar avroya yükselecek." şeklinde konuştu.

Diğer yandan NATO 2019 Yıllık Raporu'na göre, savunma harcamasını GSYH'nın yüzde 2'sine çıkaran ülkeler ABD, Bulgaristan, Yunanistan, İngiltere, Estonya, Romanya, Litvanya, Letonya ve Polonya oldu.

ABD yüzde 3,42 ile ilk sırada kendine yer bulurken onu en yakın yüzde 3,25 ile Bulgaristan, yüzde 2,28 ile Yunanistan, yüzde 2,14 ile İngiltere ve Estonya, yüzde 2,04 ile Romanya, yüzde 2,03 ile Litvanya, yüzde 2,01 ile Letonya ve yüzde 2 ile Polonya takip etti.

Türkiye ise GSYH'sinin yüzde 1,89'unu savunmaya harcadı.

Almanya GSYH'sinin yüzde 1,38’ini, Fransa yüzde 1,84’ünü, Hollanda yüzde 1,36'sını, İtalya yüzde 1,22'sini savunmaya harcadı.

NATO üyeleri arasında savunma alanına GSYH'sini en az ayıran ülkeler ise sırasıyla yüzde 0,56 ile Lüksemburg, yüzde 0,92 ile İspanya ve yüzde 0,93 ile Belçika oldu.

NATO üyesi ülkeler, 2014'te GSYH'lerinin yüzde 2'si seviyesinde savunma harcaması yapacaklarını söylemişti.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal