Lübnan'da Hariri Dönemi

190 kişinin öldüğü patlama sonrasında bir türlü hükümetin kurulamadığı Lübnan'da hükümeti kurma görevi görevi 1 yıl önce bırakan Saad Hariri'ye verildi.

22.10.2020-16:22 - (Son Güncelleme: 22.10.2020-14:43) Lübnan'da Hariri Dönemi

Lübnan’da ekonomik kriz ve yolsuzluk karşıtı eylemler sebebiyle geçtiğimiz sene istifa eden Başbakan Saad Hariri göreve geri geliyor.

Hariri’nin istifasından beri ülkedeki kaos ortamı bir türlü sakinleşmiş gözükmüyor. Başkent Beyrut'ta 4 Ağustos'ta meydana gelen amonyum nitrat patlamasında 190 kişi yaşamını yitirmiş ve kriz daha da büyümüştü.

HÜKÜMET DAYANAMADI

Yaralar sarılmaya çalışılsa da Hariri’den koltuğu devralan fakat baskılara dayanamayan Başbakan Hasan Diyab görevi bırakmıştı. Cumhurbaşkanı Mişel Avn yeni hükümet kurulana kadar Diyab'dan görevini sürdürmesini istese de bu talebi karşılığını bulamadı.

Ardından Lübnan'ın Almanya Büyükelçisi Mustafa Edip yeni hükümeti kurması için görevlendirildi. Ağustos ayının sonunda Başbakan olan Edip, kabineyi oluşturmada engellere takılınca 29 Eylül’de istifa etti.

HARİRİ'NİN GEÇMİŞİ KARANLIK

Bugün ise aradan geçen yaklaşık 1 yıllık sürecin ardından ibreler yeniden Hariri lehine dönmüş durumda, Cumhurbaşkanı Avn, Diyab’dan boşalan koltuğa Hariri’nin geleceğini açıkladı. Hükümet kurma görevini alan Hariri’nin en kısa sürede harekete geçmesi bekleniyor.

HARİRİ FRANSA'YA  YAKIN BİR TUTUM İZLİYOR

Müstakbel Hareketi lideri eski Başbakan Saad el-Hariri, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Lübnan girişimini 'canlandırmak' için bir çalışma başlatmıştı.

Cumhurbaşkanı Aun ve Meclis Başkanı Nebih Berri'yi ziyaret ederek çalışmalarına başlayan Hariri, ülkenin ekonomik krizden kurtulması ve Beyrut Limanı'ndaki patlamanın yol açtığı yıkımın ardından başkentin yeniden imarı için Fransız girişimini 'tek çözüm yolu' olarak gösteriyordu. Fransa'nın manipülasyonuna ezelden beri açık biri olarak bilinmektedir.

Yeni hükümeti kurma görevine talip olduğunu dile getiren Hariri, birkaç ay içinde reformları hayata geçirecek teknokratlar hükümetini kurmaları gerektiğini söylemişti.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal