Japonya'dan Coronavirüse Karşı Savaşta İran'a 23 Milyon Dolar Yardım

Japonya, yeni tip coronavirüsle (Covid-19) içerisinde bulunduğu mücadeleye destek amacıyla İran'a 23,4 milyon dolar yardım gönderecek.

20.03.2020-15:17 - (Son Güncelleme: 20.03.2020-15:15) Japonya'dan Coronavirüse Karşı Savaşta İran'a 23 Milyon Dolar Yardım

Japonya'nın Tahran Büyükelçisi Mitsugu Saito, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, "Japonya hükümeti, coronavirüsle mücadeleye destek amacıyla İran'a yaklaşık 23,4 milyon dolar mali yardımda bulunma kararı aldı." ifadelerine yer verdi.

Japon Büyükelçi, İran halkının şu ana kadar 1433 kişinin hayatını kaybetmesine neden olan salgın krizinden en kısa sürede çıkmasını diledi.

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, bugün Japon mevkidaşı Motegi Toşimitsu ile telefonda görüşmüştü. Görüşmede, Japonya Dışişleri Bakanı, virüsle mücadele eden İran'a para ve ilaç yardımına devam edecekleri ifade etmişti.

İran Sağlık Bakanlığının virüsle mücadelede ihtiyaç duyulanların listesini "ACİL" başlığıyla 12 Mart'ta Twitter hesabından paylaşan Zarif, bütün dünyaya İran'a yardım etmeleri çağrısında bulunmuştu.

Zarif, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres önde gelmek üzere, uluslararası kuruluşların başkanlarına ve diğer ülkelerin dışişleri bakanlarına yönelik yazdığı mektupta ise coronavirüsle mücadele için ABD'nin tek taraflı yaptırımlarının kaldırılmasını talep etmişti.

İran, ABD yaptırımları sebebiyle sağlık malzemelerinin temininde sıkıntı yaşıyor.

Çin ve Rusya Dışişleri Bakanlıkları tarafından ayrı ayrı yapılan açıklamalarda, coronavirüsle mücadele eden İran'a tıbbi malzeme teminini engelleyen ABD'nin tek taraflı yaptırımları "insanlık dışı" olarak adlandırmış ve yaptırımların kaldırılması yönünde ifadeler kullanılmıştı.

Washington'un doğrudan İran'ın sağlık sektörüne bir yaptırımı bulunmamasına karşın tek taraflı bankacılık yaptırımları ve ABD'nin yaptırım listesine alınacaklarını düşünen yabancı şirketlerin Tahran'la ticaret yapmaması, İran'ın sağlık malzemeleri ve ilaç ithalatını güçleştiriyor.

İran'a şu ana kadar Çin, Türkiye, Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt, bazı Avrupa ülkeleri ve Japonya'dan yardımlarda bulunuldu.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal