İran Dışişleri Bakanı Zarif: ABD ile Yapılan Hiç Bir Anlaşmanın Değeri Yoktur

ABD'nin INF Anlaşması'ndan çekilmesine ilişkin yorum yapan İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, Washington yönetimine karşı eleştirilerde bulundu.

02.02.2019-10:15 - (Son Güncelleme: 02.02.2019-10:11) İran Dışişleri Bakanı Zarif: ABD ile Yapılan Hiç Bir Anlaşmanın Değeri Yoktur

ABD'nin INF Anlaşması'ndan çekilmesine ilişkin yorum yapan İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, Washington yönetimine karşı eleştirilerde bulundu.

Trump yönetiminin, "bir sözünden daha döndüğünü" ve bu defa da Rusya ile imzalanmış olan Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler (INF) Anlaşması'ndan ayrıldığını belirten Zarif, "Problem yalnızca nükleer anlaşma ve İran değil. Öyle görülüyor ki bu grubun, altında ABD imzası olan her şeye karşı alerjisi var. Sonuç olarak ABD ile yapılacak herhangi bir anlaşmanın özü itibarıyla bir değeri yoktur. Bu, Kongrede onaylanmış bir antlaşma bile olsa değersizdir." sözlerini aktardı.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, ülkesinin Sovyetler Birliği ile 1987 yılında imzaladığı, menzili 500 ile 5 bin 500 kilometre arasında olan ve nükleer başlık yerleştirilebilen füzeleri yasaklayan INF Anlaşması'ndan tek taraflı bir şekilde çekileceğini duyurmuştu.

Rusya'ya anlaşmaya karşı ihlallerini sonlandırması hakkında 1 Şubat tarihine kadar verdiği sürenin dolmasından sebep yarından itibaren anlaşmanın 15. maddesinde geçen çekilme sürecinin başlatılacağını söyleyen Pompeo, ABD'nin 6 ay içinde anlaşmaya karşı tüm yükümlülüklerine son noktayı koyacağını belirtmişti.

BİRBİRLERİNİ SUÇLUYORLARDI 

İki ülke son zamanlarda, Avrupa güvenliği bakımından hayati derecede önemli olduğu belirtilen ve 1987 yılında ABD ile Rusya arasında uzlaşılan anlaşmaya uyulmadığı konusunda birbirine karşılıklı suçlamalarda bulunuyordu.

Pompeo, Aralık 2018 tarihinde, Brüksel'de düzenlenen NATO Dışişleri Bakanları toplantısında, Rusya'ya INF Anlaşması'na uyması için 60 günlük süre tanıdıklarını duyurmuştu. ABD hükümetinin Moskova'ya tanıdığı bu süre bugün itibarıyla bitmiş bulunuyor.

ANLAŞMA İPTAL OLURSA SİLAHLANMA YARIŞI HIZLANACAK

Anlaşmanın iptali durumunda silahlanma yarışının hız kazanacağı ve bu yarışın Avrupa’nın güvenliğini sarsacağı belirtiliyor.

ABD, teknik olarak 6 aylık sürenin neticesinde, anlaşmadan tamamen çıkmış bulunacak.

NATO'nun 29 üyesi de ABD'nin bu kararını destekleyerek Rusya'yı anlaşmayı ihlal etmekle suçladı.

Son Dakika Dünya Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal