En Büyük Üç İstihbarat Teşkilatının Başına Türkiye'ye Yabancı Olmayan İsimler

Beşiktaş taraftarı olması ve mükemmel Türkçesi ile bilinen İngiltere eski Büyükelçisi Richard Moore, MI6’in başına getirildi. Fransız istihbarat örgütünü ise Fransa'nın eski Ankara Büyükelçisi yönetiyor. CIA direktörü Gina Haspel ise uzun zaman Türkiye'de faaliyette bulunmuştu.

30.07.2020-15:47 - (Son Güncelleme: 30.07.2020-16:32) En Büyük Üç İstihbarat Teşkilatının Başına Türkiye'ye Yabancı Olmayan İsimler

İngiltere’nin eski Ankara Büyükelçisi Richard Moore’un MI6’in koltuğuna oturmasının ardından, gündeme Fransa ve ABD istihbarat başkanlarının da geçmişte Türkiye ile yakın bağlarının olması geldi. 

Hatta öyle ki İngiltere'nin eski Ankara Büyükelçisi Moore'nin çok iyi Türkçe konuşup fanatik Beşiktaş taraftarı olması Türk vatandaşlarının hayli ilgisini çekmişti.

Öte yandan Richard Moore, Türkiye - İngiltere ilişkilerine önem verdiğini her fırsatta dile getiriyordu. Görevde bulunduğu süre zarfında ise İngiltere ve Türkiye arasında herhangi bir diplomatik kriz çıkmamıştı.

Moore'nin yanı sıra ABD istihbarat servisi CIA'nın ilk kadın direktörü olarak göreve gelen Gina Haspel'de çok akıcı Türkçe konuşuyor.

1987-1989 arasında ve 2003 yılında CIA adına Türkiye’de faaliyette bulunmuş Gina Haspel, Nisan 2018’den beri CIA koltuğunda oturuyor.

Fransa’nın dış istihbarat örgütü Dış Güvenlik Genel Müdürlüğü (DGSE) direktörü Bernard Emie de 2007-2011 yılları arasında Fransa’nın Ankara Büyükelçisi olarak koltuğa oturmuştu.

PORTRE: BEŞİKTAŞ'IN ÇOCUĞU RICHARD MOORE

Richard Moore ise başlı başına incelenmesi gereken bir kişilik.

Zira Türkiye'de görev yaptığı sürece, kültürel çeşitliliğin ve uluslararası dostluğun önemine dikkat çeken biri olarak Moore, Türk halkının gözünde bir diplotmat olmaktan öteydi. 

Koyu bir Beşiktaş taraftarı olan Moore, derin devletleri, ajanlığı ve İngiliz istihbaratını küçümseyen ve komplo teorileri sivri bir dille yeren biri olarak popülaritesini artırmıştı.

Richard Moore, kendisine yöneltilen bu ve benzeri 'İngiliz derin devleti' gibi eleştirileri tiye alarak geçiştiriyordu.

Moore'nin ve yolu bir şekilde Türkiye'den geçmiş isimlerin istihbarat örgütlerinin başına getirilmesi ise akıllarda soru işaretleri bıraktı.

Bazı uzmanlara göre, özellikle Orta Doğu ile ilgili olan diplomatlar kariyer gelişimi için Türkiye'yi tercih ediyor. 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal