Doğu Akdeniz İçin Diplomasi Sırası Oluştu!

Doğu Akdeniz’de Türkiye için diplomasi kuyruğu oluştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kararlı duruşunun tam karşısında duran Fransa, Yunanistan ve Almanya yer değiştirdi. Türkiye ile Yunanistan arasında 2002-2016 yılları arasında 60 tur yapılan istikşafi görüşmeler yeniden gerçekleşecek.

24.09.2020-11:16 - (Son Güncelleme: 24.09.2020-11:29) Doğu Akdeniz İçin Diplomasi Sırası Oluştu!

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın liderliğinde Doğu Akdeniz’de istikrarla ilerleyen Türkiye'nin aleyhinde manevralar yapan Yunanistan ve Fransa dizginlendi.

Doğu Akdeniz’de Yunanistan’ın yaşattığı gerilimin sonucunda diplomasi galip geldi.  Başta Fransa olmak üzere Yunanistan’ın destekçisi ülkelerin kışkırtıcı tavrına karşı Türkiye’nin sağlam tavrı ve diplomasiyi önceleyen tezleri benimsendi.

61'NCİ GÖRÜŞME 6 YIL SONRA İSTANBUL'DA BAŞLIYOR

Bunun sonucu olarak Türkiye ile Yunanistan arasında 2002-2016 yılları arasında 60 tur düzenlenen istikşafi görüşmelerinin tekrardan gerçekleştirilmesi kararlaştırıldı.

 İstanbul’da 61’incisi düzenlenmesi planlanan görüşmelerde sorunların keşfi üzerinde çalışmalar sürecek. 14 yıl yürütülen 60 tur görüşmede sonuçsuz kalan sorunların belirlenmesinde henüz anlaşamayan taraflar için çözüm ise şimdilik hayli uzak.

Bu süreçte iki ülke silahlı kuvvetleri arasında olası bir kazaya sebebiyet vermemek üzere NATO nezdinde gerçekleştirilen ‘ayrıştırma usullerinin’ ele alındığı toplantıların da devam etmesi öngörülüyor.

Türkiye-Yunanistan askeri heyetleri arasındaki teknik toplantıların 5’incisi bu hafta gerçekleşti.

Türkiye ile Yunanistan arasında Doğu Akdeniz’de olası çatışma riskinin önüne geçmeyi hedefleyen askeri görüşmelerin altıncı turu gelecek hafta düzenlenecek.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın AB liderleriyle bizzat düzenlediği görüşmelerle birlikte bölgedeki gerilimin çözümünde diplomasiyi önceleyen Türkiye’nin tezlerine yaklaşıldığı dikkatten kaçmıyor.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN İLE GÖRÜŞME SIRASINA GİRDİLER

AB Liderler Zirvesi öncesi, AB’nin kurmayları ve Avrupalı liderler peşi sıra Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmeye başladı.

Almanya Başbakanı Angela Merkel ile üçlü video konferans görüşmesine katıldı. Söz konusu görüşmenin ardından aktarılan bilgilendirmede, Ankara ve Atina’nın görüşmeye hazır olduğu aktarıldı.

YUNANİSTAN'DAN DİPLOMASİ İSTEĞİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın AB Konseyi Başkanı Charles Michel ve Üçlü zirvenin ardından aynı gün Fransa diplomasi talep etti.

Doğu Akdeniz hususunda Yunanistan’ın arkasında duran Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmek istedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan görüşmede, Fransa’nın Yunanistan ve G.Kıbrıs Rum kesiminin gerginliği tırmandıran iddia ve adımlarını desteklemesini anlamsız bulduğunu aktardı ve diyalog mesajı verdi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal