Bilim İnsanları Brexit Gidişatından Endişe Ediyor

Bilimin en büyük isimlerinden bazıları, İngiltere ve Avrupa merkezli ​​araştırmalara zarar vermekten kaçınmak için Brexit üzerinde bir anlaşma yapılması için yalvarıyor.

23.10.2018-09:58 - (Son Güncelleme: 23.10.2018-09:52) Bilim İnsanları Brexit Gidişatından  Endişe Ediyor

Bilimin en büyük isimlerinden bazıları, İngiltere ve Avrupa merkezli araştırmalara zarar vermekten kaçınmak için Brexit üzerinde bir anlaşma yapılması için yalvarıyor. 29 Nobel Ödülü Sahibi ve prestijli Fields madalya sahipleri, Theresa May ve Jean-Claude-Juncker'a bir mektup yazdı. Mektupta bilimin, "insanlar arasındaki sınırları ve fikirleri sınırların ötesine taşımaya" ihtiyacı olduğu vurgulanıyor. Birçok bilim insanının Birleşik Krallık'tan ayrılmayı düşündüğü bir araştırma yapıldı. İmzacılardan biri ve meme kanseri araştırması için Nobel ödülü kazanan Sir Paul Nurse, “Mesajım şudur ki: ‘bilimi ciddiye al” dedi. Mektupta şöyle diyor: Bilim, hastalığı tedavi etmek, temiz enerji üretmek ve gıda tedariğini garanti etmek gibi küresel zorlukların üstesinden gelmeye yardımcı olabilir, ama bunu yapmak için en yetenekli araştırmacıları bir araya getirmek gerekiyor. İngiltere ve AB'nin "şimdi araştırmaya mümkün olduğu kadar az zarar verilmesini sağlamak için çaba göstermesi gerektiği" söyledi.

Brexit Bilim insanlarını Neden Bu Kadar Endişelendiriyor?

Bu konuda finansman ve hareket özgürlüğü iki büyük sorun oluşturuyor. İngiltere'nin AB üyeliği yılları boyunca, bilim adamları, ülkenin ödediğinden daha fazla Avrupa hibesi alabildiler. Sir Paul, bir anlaşma olmadan, İngiliz biliminin yılda yaklaşık 1 milyar sterlin kaybedebileceğini düşünüyor. İngiltere'nin, AB ile yeni bir bilim ilişkisini hızlı bir şekilde müzakere edebileceği umudu olmuştu. Bu yardımlar, katkıların yapıldığı ve hibenin alındığı İsviçre gibi bir ortak statüye sahipti. Ama bu şimdiye kadar gerçekleşmedi. Diğer bir endişe, hareket özgürlüğü olmadan, parlak bilimsel yeteneklerin, vize başvurusu yapmak zorunda kalmasıyla bürokrasi tarafından söndürülmesidir.

Son Dakika Dünya Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal