Beyrut'taki Patlamayla İlgili Gelişme: Başbakan ve Cumhurbaşkanına Amonyum Nitrat Uyarısı Gönderildi

Lübnan, Beyrut Limanı'nda meydana gelen patlamayı atlatmaya çalışırken, geçen ay ülkenin Cumhurbaşkanı ve Başbakanı'nın 12 numaralı hangardaki amonyum nitrat hususunda uyarıldığı ortaya çıktı. Patlamanın ardından baskılar sebebiyle Başbakan Diyad devleti geçen gün istifasını açıklamıştı.

11.08.2020-11:41 - (Son Güncelleme: 11.08.2020-13:54) Beyrut'taki Patlamayla İlgili Gelişme: Başbakan ve Cumhurbaşkanına Amonyum Nitrat Uyarısı Gönderildi

Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta gerçekeleşen patlamayla ilgili dikkat çeken bir iddia ortaya atıldı.

Geçen ay ülkenin liderleri amonyum nitratın oluşturduğu tehlikeler meselesinde uyarıldı.

Beyrut Limanı'ndaki 12 numaralı hangarda uzun müddet uygunsuz şartlarda saklanan 2 bin 750 ton amonyum nitrat için bir rapor düzenlendi.

ÇALINMA YA DA PATLAMA RİSKİ

Raporda patlayıcı özelliği olan maddenin uygun olmayan şartlarda tutulduğu bildirildi. Sözü geçen hangarda hiçbir güvenlik tedbirinin alınmadığına işaret edilirken amonyum nitratın kolaylıkla çalınabileceği bildirildi.    

Hangarın dışarıdan ulaşıma açık olduğu ve duvarlarının bazı bölümlerinde yarıklar olduğu raporlandı. Genelde el yapımı patlayıcılarda kullanılan amonyum nitratın kolaylıkla teröristler aracılığıyla ele geçirilebileceğine işaret edildi.

Ulusal Güvenlik Direktörlüğü aracılığıyla düzenlenen rapor, 20 Temmuz'da Cumhurbaşkanı Mişel Avn ile Başbakan Hasan Diyab'a gönderildi.

Bu tarihtensadece 2 hafta sonra Lübnan'ı viraneye çeviren patlama meydana geldi. 25 kilometre yarıçapında etkili olan patlama sebebiyle ekonomik darboğazdaki ülkede 10-15 milyar dolarlık hasar oluştu.

Cumhurbaşkanı Avn önceki hafta yaptığı açıklamasında konu olan amonyum nitrat meselesinde daha önce bilgilendirildiğini dile getirmişti Avn riskin bildirilmesinin ardından kurmaylarına 'ne gerekiyorsa yapılması için' emir verdiğini belirtmişti.

HÜKÜMET İSTİFA ETTİ

Lübnan'da uzun görüşmeler neticesinde bu yılın ilk ayında kurulan Hizbullah destekli Hassan Diyab hükümeti patlamadan gelen baskılara direnemedi.

Geçen gün yapılan kabine toplantısından sonra Başbakan Diyab ile hükümeti istifa etmeye kararı verdi.

Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn, istifasını veren Başbakan Hassan Diyab'dan yeni hükümet kuruluncaya dek vazifesine devam etmesini talep etti.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal