Belgrad'da 'Sokağa Çıkma Yasağı'na İsyan

Sırp başkenti Belgrad'da Parlamento önünde yeniden uygulanacağı açıklanan sokağa çıkma yasağına karşı düzenlenen protestoda onlarca polis ve gösterici yaralandı.

08.07.2020-13:07 - (Son Güncelleme: 08.07.2020-13:04) Belgrad'da 'Sokağa Çıkma Yasağı'na İsyan

Sırbistan’da coronavirüs vaka sayısında artış yaşanması üzerine hükümet, hafta sonu sokağa çıkma yasağını yeniden uygulamaya karar verdi.

Yasak kararına tepki gösteren protestocular meclise girdi.

Polis protestocuları dağıtmak için göz yaşartıcı gaz kullandı. Polis ve protestocular da dahil olmak üzere onlarca kişi yaralandı.

PROTESTOLAR NEDEN BAŞLADI?

Salı günü, Sırbistan şimdiye kadar pandemide en ölümcül gününü gördü. Cumhurbaşkanı Vuciç televizyonda yaptığı bir konuşmada 13 kişinin hayatını kaybettiğini ve 120 kişinin solunum cihazına bağlı olduğunu ve 4 bin kişinin hastanede tedavi gördüğünü açıkladı.

Şu an için sokağa çıkma yasağı yalnızca başkent için geçerli olacak, Vuciç yasağın ulusal çapta uygulanması için istekli.

Sırbistan vaka sayısında çarpıcı bir artış yaşandı ve yetkililer birkaç kasaba ve şehirde olağanüstü hal ilan etti.

Vuciç, durumun dört şehirde kritik olduğunu söyledi. Virüsün en yaygın olduğu alanlarda geçen hafta bazı kısıtlamalar getirildi. Başbakan Ana Brnabiç, salgından en kötü etkilenen şehirlerden biri olan Novi Pazar'ı ziyaret ettiğinde yuhalandı.

PARLAMENTO DIŞINDA NE OLDU?

Yeniden uygulamaya konan sokağa çıkma yasağına karşı düzenlenen protestolarda herkes maske takmasa da çoğunluk sosyal mesafeye uydu.

Polis ve protestocular arasında akşamın ilerleyen saatlerinde ve yerel saatle 22.00'dan kısa bir süre sonra çatışma yaşandı.

Yaklaşık 15 dakika sonra polis göstericileri meclis binasından çıkartmayı başardı ancak çatışmalar dışarıda devam etti. Taşlar atıldı, polis göz yaşartıcı gaz kullandı ve protestocular polis arabalarını yaktı.

Sırbistan ve sağlık sistemi şu ana kadar pandemide en büyük anla karşı karşıya kaldı.

Vuciç, Belgrad'daki hastanelerin neredeyse dolu olduğunu, Nis, Novi Pazar, Zemun ve diğer şehirlerdeki hastanelerin ise hızla dolduğunu söyledi.


DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal