Barış Görüşmeleri Öncesinde Taliban Yönetiminde Karışıklık

Afganistan'da coronavirüs Taliban'ın en yüksek kademelerini de etkiledi. Taliban'daki kaynaklara ve Afgan hükümeti ve Batı istihbaratına göre Taliban liderinin oğlu Molla Muhammed Ömer örgütün geçici lideri oldu.

01.06.2020-11:17 - (Son Güncelleme: 01.06.2020-13:56) Barış Görüşmeleri Öncesinde Taliban Yönetiminde Karışıklık

Üst düzey Taliban liderlerinin coronavirüse yakalanmaları nedeniyle karar alma sürecine katılamamaları kritik bir zamana denk geldi. Zira ABD ile Taliban arasında Şubat ayında yapılan anlaşma kapsamında ABD ülkeden birliklerini çekmişti. Taliban'ın üst düzey kademesinde ortaya çıkabilecek herhangi bir karışıklığın ülkede Taliban ve Kabil hükümeti arasında süregelen 20 yıllık savaşı sona erdirmeyi amaçlayan müzakerelerin ve barış sürecinin bir sonraki aşamasını etkileyebileceği söyleniyor.

Birkaç haftadır toplantılara katılmayan Taliban lideri Hibetullah Ahundzade'nin yerine toplantılara yardımcısı Siraceddin Hakkani katılıyordu. Ancak Hakkani'de coronavirüs tespit edildiğinden o da toplantılarda gözükmüyor.

İsmini vermek istemeyen bir yetkili, aralarında lider Ahundzade'nin de bulunduğu Taliban üst düzey liderlerinde coronavirüs tespit edildiğini doğruladı. Yine ismini vermek istemeyen bir yetkili de Taliban kurucusu Molla Ömer'in oğlu Molla Muhammed Yakub'un örgütün "operasyon şefi" rolünü üstlendiğini aktardı.

Bu geçici görevin de Molla Muhammed Yakub'a Taliban'ın kontrolünü tamamen ele geçirme arzusunu gerçekleştirebilmesi için fırsat tanıdığı ifade ediliyor.

Bununla birlikte Suudi Arabistan'ın da Yakub'a iktidardaki gücünü sağlamlaştırabilmesi için yardım ettiği ve para aktardığı söyleniyor.

Yakub'un babasının ölümünden bu yana örgütün büyük gelir kaynaklarının kontrolünü ele geçirmek istediği de yetkililerden alınan bilgiler arasında.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal