Amerika'da Seçim Sonrası İç savaş Senaryosu

Amerikan Federal Soruşturma Bürosu (FBI), Michigan'ın Demokrat Partili Valisi Gretchen Whitmer'ı 'kaçırma ve devirme girişiminin engellemişti. Fakat FBI bu sefer seçim sonrası iç savaş için hazırlıkların yapıldığını aktardı.

12.10.2020-13:29 - (Son Güncelleme: 12.10.2020-12:15) Amerika'da  Seçim Sonrası İç savaş Senaryosu

Haber365 Özel Dosya/ Hasan Birgül

Amerikalı ve İngiliz iç siyaset uzmanları stratejik bir çalışma hazırlamışlardı. ABD'de yakın bir zamanda devlet içerisinde çatışmaların baş gösterebileceğini dosya olarak sunmuşlardı. 2019 yılında dosya hazırlanmış ve belirli siyasi figürlere gönderilmiş istihbarat birimlerine aktarılmıştı. Koronavirüs salgının ABD'de ki sağlık alanında çıkardığı sorunlar ve polis şiddetinin gün yüzüne çıkması Black Lives Matter ve karşıt grup olan Proud Boys'un karşı karşıya gelmesi seçimlere kısa bir süre kala ABD'de derin çatlağı gün yüzüne çıkardı.

ENDİŞELENMEK İÇİN YETERLİ SEBEBLER VAR

Teksas Üniversitesi'nden akademisyen Emily Whalen'de, Task ve Purpose sitesi için yazdığı makalede, ABD'de bir iç savaş riski olduğu analizini yapıyor. Whalen yaptığı analizi, Arap Baharı ve Lübnan'daki iç savaşı öngören gazeteci Jonathan Randal'ın metodolojisine dayandırmış durumda, ABD ile Lübnan arasında önemli farklılıklar olduğunu belirten akademisyen, aynı zamanda endişelenmek için yeteri kadar benzerlikler ve sepeblerin de varolduğu sonucuna varmış. Polis şiddetinin ABD'de önemli bir sorun teşkil etmesi ve ABD'deki eyaletlere yayılması bu olasılığı daha hızlandırmış oldu.
 
ABD' de seçime sayılı günler kala Biden ve ekibi bu olasılığı önceden düşünmüş olacaklar ki Black Lves Matter'a lojistik destek ve maddi kaynak için çalışmalara başlamış durumda, Biden hatta seçim çalışmalarında bir organizasyonda iç savaş vurgusu yaparak Başkan Trump'ı suçlayarak ABD'yi uçuruma sürüklüyor ifadesini kullanmıştı.

Harvard Üniversitesi'nden İngiliz tarihçi Prof. Neil Ferguson'un The Sunday Times gazetesinde geçtiğimiz hafta yayınlanan bir makalesinde,  başkanlık seçimlerinin ABD'de toplumu ikiye bölebileceği ve iç savaşa yol açabileceğini belirtmişti. ABD'de son zamanlarda iç çelişkilerin derinleştiği ve kültürel çatışma'nın şiddetlendiği yorumunu yapan Ferguson, Trump'ın toplumu böldüğünü işaret etmesi ve Biden'ın Black Lives Matter'ın finansmanlığına soyunması toplumu tehlikeli ve geri dönülmez bir soruna götüreceğini ve bunların seçim sonrası senaryosu olarak değil de bir patlama noktası olarak görüleceğini söyledi.

ABD İÇ GÜVENLİK  BAKANLIĞI: BEYAZ IRKÇILAR EN ÖLÜMCÜL TERÖR TEHDİDİ

ABD İç Güvenlik Bakanlığı tarafından yayımlanan yıllık raporda ise aşırı beyaz üstünlük yanlılarının, ülkedeki en ölümcül iç terör tehdidi açıklamasını yaptı.

2020 Yurt Tehdit Değerlendirmesi başlıklı raporda, beyaz üstünlükçülerin 2018'den beri ABD'de etnik ve dini azınlığa yönelik ölümcül saldırılar gerçekleştirdiği net bir şekilde olarak görülmüştür.

Raporda, İç Güvenlik Bakanlığı yetkilileri, Bakan olarak, her türlü şiddet içeren aşırılık konusunda endişeliyim ancak son yıllarda hedefli korkunç saldırılarında olağanüstü derecede ölümcül olan beyaz üstünlükçü şiddet yanlısı aşırılıkçılardan özellikle endişe duyuyoruz.Dış tehdit unsuru olarak da Rusya, Çin ve İran'ın ele alındığı raporun, başkanlık seçimlerine kısa bir süre  kalmışken yayımlanması dikkatleri odak noktasına getirdi.

Trump'ın, Proud Boys gibi beyaz ırkçı grupları kınamak yerine Proud Boys, geri durun ve hazırda bekleyin ama birileri artık Antifa ve Black Lives Matter konusunda bir şey yapmalı. sözleri tartışmalara yol açmıştı.

Eleştiri oklarının hedefi olan Trump, daha sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, ülkedeki beyaz ırkçılığın her türlüsünü kınadığını ancak Proud Boys isimli grubun kimlerden oluştuğunu bilmediğini söylemişti ama bu açıklama ABD toplumunu ve düşünce kuruluşlarını tatmin etmedi.

 Wisconsin eyaletinin Kenosha kentinde siyah Jacob Blake’in polis tarafından vurulmasının ardından başlayan protestolarda beyaz bir gencin iki göstericiyi öldürmekle suçlandığı olayları ve nefret grubu olarak nitelenen Proud Boys (Gururlu Çocuklar) grubunu gündemde sıcak tutmuştu.

PROUD BOYS KİMDİR?

2016 yılında Kanada ve İngiltere kökenli bir aktivist Gavin McInnes tarafından kurulan Proud Boys, aşırı sağcı, göçmen karşıtı ve solcu aktivistlere karşı şiddete başvuran bir grup.Grup kendisini Batılı şovenistlerin içki klübü olarak tanımlamaktadır. Ancak aşırıcı grupları yakından takip eden kuruluşlar bunun göçmen karşıtı, Müslüman karşıtı ve kadınlardan nefret eden grup için bir kılıf olduğunu belirtiyor.

Grubun üyeleri genellikle siyah ve sarı polo t-shirt giyiyor. Avustralya, İngiltere ve Norveç’in yanı sıra ABD’nin çoğu eyaletinde varlık gösteriyor.Proud Boys üyeleri arasında beyaz olmayan kişilerin de olduğunu söylese de beyazların üstünlüğünü savunduğu bilinen tanıdık isimleri gruba dahil ettiği; beyazların üstünlüğünü savunan grupların gösterilerine katıldığı belirtiliyor.

Bu grubun üyeleri en son 26 Eylül'de Oregon eyaletinin Portland kentinde başka aşırı sağcı gruplarla birlikte miting düzenlemişti. Grup, Trump'a ve polise destek vermek, kanun ve nizamı yeniden sağlamak amacıyla bir ifade özgürlüğü etkinliği olarak nitelediği gösterisine 10 bin kişinin katılmasını beklemiş, ancak gösteriye geniş katılım olmamıştı.Proud Boys, Facebook, Instagram, Twitter ve Youtube’da yasaklı. O nedenle bu grubun üyeleri büyük ölçüde Telegram ya da Parler gibi daha az popüler platformlara yönelmiş durumda.

Proud Boys’un eski üyelerinden Jason Kessler, 2017 yılında Virginia eyaletinin Charlottesville kentinde aşırı sağcıların mitingini düzenleyen isimdi.Neo-Nazi grupları bir araya getiren aşırı sağcıların yürüyüşü karşı taraftan bir protestocunun ölümüyle sonuçlanmıştı. Trump, beyazların üstünlüğünü savunan gruplar ve ırkçılık karşıtı göstericiler arasındaki olaylarda her iki tarafı suçlamıştı.

Proud Boys yaptığı açıklamalarda şiddeti onaylamadığını söylese de, üyeleri son yıllarda şiddete başvuran eylemlerde yer aldı.Geçtiğimiz yıl iki Proud Boys üyesi New York’ta 2018 yılında antifa aktivistlerinin darp edildiği olaylarla bağlantılı olarak saldırı ve başkaldırı ile suçlanmıştı.Bu yıl içinde Proud Boys üyeleri Oregon eyaletinin Portland kentinde sağcı ve solcu aktivistler arasındaki çatışmalarda yer almıştı.İftira ve Karalama ile Mücadele Birliği’ne ADL göre, 22 Ağustos’ta Proud Boys, solcu göstericilerle çatışmış, çok sayıda şiddet eylemlerinde rol almıştı.

Seçimlere kısa bir süre kaldı ve ABD kaynayan bir kazan Başkanlık seçimlerinde kimin ne yapacağı şuan bile öngörülmemektedir. Ama seçim sonrası ciddi bir kargaşanın olacağı çok nettir.

 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal