Alman Ordusunda Taşlar Yerinden Oynuyor

Almanya Askeri İstihbarat Servisi Başkanı Christof Gramm'ın görevinden alınacağı açıklandı.

25.09.2020-15:43 - (Son Güncelleme: 25.09.2020-15:19) Alman Ordusunda Taşlar Yerinden Oynuyor

Almanya Savunma Bakanlığı, Askeri İstihbarat Servisi  Başkanı Christof Gramm’ın gelecek aydan itibaren görevinden azledileceğini açıkladı. Bakanlığın açıklamasında, ordu içindeki aşırı eğilimlerle mücadele ve MAD’nin modernizasyonunun sorunlarla dolu olduğunu ve yeniden modernize edileceğini açıkladı.

Basınına yansıyan haberlere göre, Gramm’ın azil kararı, ordu içinde aşırı sağcı yapıların soruşturulması sırasında yaşanan aksiliklere bir yanıt olarak alındı. Alman Spiegel dergisi, Savunma Bakanı Annegret Kramp-Karrenbauer’in Perşembe günü MAD’nin Köln merkezinde Christof Gramm ile uzun bir görüşme yaptığını açıkladı.

Savunma Bakanlığının verdiği bilgilere göre, 1958 doğumlu ve yargı kökenli olan Gramm emekliliğe ayrılacak. Gramm’ın yerine kimin getirileceğiyse henüz açıklanmadı. Gramm, 2015 yılından beri Alman Askeri İstihbarat Servisi’nin başkanlığını yürütüyordu.

ALMAN ORDUSUNDA YENİ OLUŞUM

Savunma Bakanlığının açıklamasında, MAD’nin Alman ordusu içinde aşırı sağcılıkla mücadelede son derece önemli bir görev üstlendiği vurgulanırken, MAD’nin aşırı eğilimleri erkenden belirleyip bu yönde davranan kişileri ve olası ağları tamamıyla ortaya çıkarma konusunda çalışmalar yürüttüğü kaydedilsede bunun önüne çok net bir biçimde geçemediklerini  söyledi. Bakanlık, bu yüzden MAD'ın istikrarlı bir biçimde modernize edilip geliştirileceği belirtildi.

Bakanlık açıklamasında, yeni reformların devamında yeni bir sürece geçildiği, Savunma Bakanı Annegret Kramp-Karrenbauer ve Gramm’ın bu süreçte yeni dinamiklere ihtiyaç duyulduğu konusunda hemfikir olduklarını açıkladı.

ALMAN ORDUSUNDA AŞIRI SAĞ İZLERİ

MAD'nin 2019 yılı faaliyet raporuna göre, orduda 14 radikal görüşlü kişi yapılan istihbarat çalışmaları neticesinde ortaya çıkarılmıştı. MAD Başkanı Christof Gramm da federal milletvekillerine sunulan raporun önsözünde Alman toplumunda artan radikalleşmeye karşı uyarmıştı.

Sağlam bir demokrasimiz olmasına rağmen açık toplum değerlerimizi hedef alan tehditler artıyor ifadesini dile getiren  Gramm,Alman ordusunun da bu eğilimlerin dışında olmadığını ve aynı gelişmelerden etkilendiğini Alman Hükümet kaynaklarına iletmişti.

Son dönemde Alman ordusu içinde aşırı sağcı vakaların arttığı kamuoyuna da yansıdı. Spiegel dergisinin kısa süre önce, MAD’nin bu kapsamdaki soruşturmaların kapsamını genişlettiğini aktarmış ve haberde Alman askeri gizli servisinin, ordu içinde 700’den fazla şüpheli aşırı sağcılık vakası tespit ettiği bilgisi yer almıştı.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal