ABD'nin Huawei Tutumu Avrupa'yı Endişelendiriyor

Çinli teknoloji lideri Huawei'nin sahibinin kızı ve şirketin Mali İşler Direktörü (CFO) Mıng Vancou'nun ABD’nin İran yaptırımları çerçevesinde tutuklanması akıllara Washington’ın, yaptırımlarını diğer uluslararası şirketlere karşı kullanıp kullanmayacağı endişelerini de getirdi.

11.12.2018-11:00 - (Son Güncelleme: 11.12.2018-10:57) ABD'nin Huawei Tutumu Avrupa'yı Endişelendiriyor

Çinli teknoloji lideri Huawei'nin sahibinin kızı ve şirketin Mali İşler Direktörü (CFO) Mıng Vancou'nun ABD’nin İran yaptırımları çerçevesinde tutuklanması akıllara Washington’ın, yaptırımlarını diğer uluslararası şirketlere karşı kullanıp kullanmayacağı endişelerini de getirdi. ABD-Çin ticaret savaşını tekrar alevlendirmesinden endişe edilen tutuklamanın küresel piyasalarda neden olduğu satış dalgasından en fazla ABD borsalarının zarar görmesini "bumerang etkisi" olarak yorumlayan uzmanlar, kimseye faydası olmayan yaptırımların dünya ekonomisini olumsuz yönde etkileyeceğinin altını çiziyor.

Huawei’nin sahibi Ren Zhengfei’nin kızı ve şirketin CFO'su Mıng Vancou'nun ABD’nin isteğiyle Kanada’da tutuklanmasına alakalı gelişmeler, uluslararası gündemin ilk sıralarında durmayı sürdürüyor. Mıng'ın dün gerçekleştirilen kefalet duruşmasının yine hükümsüz sona ermesi, konuyla alakalı belirsizliğin artarak devam etmesine neden olurken, kısa süre önce sağlanan ABD-Çin ateşkesinin bu süreçten olumsuz etkileneceği yatırımcıları endişelendiriyor.

''AYNI DURUM AB İLE DE YAŞANABİLİR''

Mıng’ın tutuklanmasına alakalı gelişmeleri yorumlayan Johns Hopkins Üniversitesi Ekonomi Profesörü ve Cato Enstitüsü Direktörü Steve Hanke, ABD yönetiminin, Mıng’ın tutuklanması ile ticaret ilişkilerini birbirinden ayrı tutma mücadelesinin olumlu bir sonuç sağlamayacağını açıkladı.

Hanke, bu tutuklamanın ABD-Çin arasındaki ticaret gerginliğinin barışla bitmesi olanağını zayıflattığını belirterek, aynı türdeki sorunların gelecek zamanlarda Avrupa Birliği (AB) ile de yaşanabileceğini söyledi. Hanke, "Aynı durumlar, ABD’nin İran yaptırımlarından kurtulmaya çalışan AB ile yaşanabilir. ABD’nin İran ile iş yapması durumunda ikincil yaptırımlara tabi tutmakla tehdit ettiği Avrupalı şirketlerin yöneticileri de beklenmedik bir şekilde tutuklanabilir. Böyle bir durum, AB ile ABD arasında birçok problemin çıkmasına sebep olacaktır." yorumlarında bulundu.

Son Dakika Dünya Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal