ABD'nin DSÖ'den Ayrılması Çok da Kolay Olmayacak

Birleşmiş Milletler Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, ABD hükümetinin örgütten çıkış kararı sonrası yaptığı açıklamasında, bu isteğin BM’ye bildirildiğini dile getirdi.

08.07.2020-09:59 - (Son Güncelleme: 08.07.2020-09:54) ABD'nin DSÖ'den Ayrılması Çok da Kolay Olmayacak

ABD’nin DSÖ’den çıkma talebini 1 sene önce BM’ye bildirmesi gerektiğini dile getiren Sözcü, ABD’nin örgütten ayrılmadan borçlarını ödemesi gerektiğini kaydetti.

TRUMP YÖNETİMİ KONGRE'YE BİLDİRİM YOLLADI

ABD, DSÖ’den resmen ayrıldığını konusunda Kongre’yi bilgilendirmişti.

New Jersey Senatörü ve Senato Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Bob Menendez, sosyal medya hesabı Twitter üzerinden yaptığı paylaşımında, coronavirüs pandemisinin halen sürdüğünü kaydederek, "Bir pandeminin ortasında Kongre, Başkan Donald Trump'tan, ABD'nin DSÖ'den resmi olarak çekilmesine ilişkin bildirim aldı" sözlerini kullandı.

Menendez, Trump hükümetinin bu hamlesinin ABD’yi "hasta ve bir başına" bırakacağını ifade etti.

Diğer taraftan, ABD medyasına röportaj veren bir Beyaz Saray yetkilisi ise örgütten resmi bir şekilde ayrılma kararının hafta başında yürürlüğe gireceğini ve resmi bildirimin BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'e iletildiğini belirtti.

NE OLMUŞTU?

ABD Başkanı Trump 1 Mayıs'taki açıklamasında coronavirüs pandemisinin Çin’in Vuhan şehrinde yer alan bir laboratuvardan yayıldığını gösteren deliller gördüğünü öne sürmüştü. Ancak DSÖ, coronavirüsün doğal kaynaklı olduğunu söyleyerek Trump’ın sözlerine karşı çıkmıştı.

ABD Başkanı, daha sonra 14 Nisan'da yaptığı açıklamada örgütü coronavirüs pandemisine karşı yürütülen mücadelede başarısız ve Çin'e yakın olduğunu söylemiş, DSÖ’ye yönelik finansal desteği askıya aldıklarını dile getirmişti.

DSÖ Genel Direktörü Ghebreyesus'a 18 Mayıs'ta bir mektup yollayan ABD Başkanı Trump, esaslı reformlar yapılmadığı takdirde ülkesinin sağladığı fonları 1 ay sonra "kalıcı bir şekilde" durduracağını ifade etmişti.

Fakat Trump süre dolmadan 29 Mayıs'ta, "Bugün Dünya Sağlık Örgütü ile ilişkimizi sonlandırıyoruz" demişti. Bu ifadelere karşın resmi bir adım atılmamıştı.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal