AB Kaşıkçı Davasında Ortak Tutum Sağlayamıyor

AB, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayeti ile alakalı ortak tepkisini soruşturma sonlanınca belirleyeceğini söylerken, ülkeler kendi tutumlarına göre tek tek harekete geçti.

26.11.2018-13:33 - (Son Güncelleme: 26.11.2018-14:28) AB Kaşıkçı Davasında Ortak Tutum Sağlayamıyor

AB, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayeti ile alakalı ortak tepkisini soruşturma sonlanınca belirleyeceğini söylerken, ülkeler kendi tutumlarına göre tek tek harekete geçti. AB ülkeleri arasında Almanya Kaşıkçı cinayetine en net tepki veren ülke oldu. Suudi Arabistan'a tüm silah ticaretini sonlandıran Almanya, diğer AB ülkelerine de benzer tutumlar sergileme çağrısında bulunmuştu.
Üye ülkeler arasında ortak bir tutum olmamasına rağmen, AB'nin ileri gelen üç ülkesi Almanya, Fransa ve İngiltere konuyla alakalı irtibatı devam ettirerek birbirine benzer hareketlerde bulundu.

İlk tepki Almanya’dan

Kaşıkçı cinayeti ile ilgili ortaya çıkan yeni detaylara tepkisini koyan Almanya, birlik genelinde ilk tepkisini koyan ülke oldu. Almanya bu konuda birlikte öncü rol oynuyor. Suudi Arabistan'a onay verilen silah teslimatını sonlandırma kararı alan Almanya, aynı gün Kaşıkçı cinayetiyle alakası tespit edilen 18 kişiye de ülkeye giriş yasağı koydu.

Almanya'dan sonra İngiltere

Almanya'yı bir vize yasağı tepkisi ile İngiltere izledi. İngiliz hükümeti Kaşıkçı cinayetiyle alakası olduğu düşünülen 21 kişinin ülkeye alınmayacağını bildirdi. Bu etapta Suudi Arabistan'a karşı silah satışlarını askıya almaya yönelik bir adım atmayan İngiltere, söz konusu kişilerin varsa İngiltere vizelerini de iptal edeceğini söyledi.

Fransa’nın vize yasağı

Kaşıkçı cinayetiyle ilgisi olduğu tespit edilen Suudi yetkililerine Almanya ve İngiltere'den sonra Fransa'dan da vize yasağı geldi.
Silah ticaretinin konusunda geri adım atmayan Fransa, Suudi Arabistan'a silah satışı yapan AB ülkeleri arasında İngiltere'den sonra ikinci sırada.

Danimarka ve Finlandiya silah satışını askıya aldı

Fransa'nın vize yasağını açıkladığı aynı gün, Danimarka ve Finlandiya'dan Suudi Arabistan'a yapılması planlanan silah satışlarının durdurulduğu kararı açıklandı.

İspanya çıkarlarını korumaya devam ediyor

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez'in öncülüğündeki sosyalist hükümet ise beklenilenin tersine Suudi Arabistan'a karşı bir adım atmayacağını, bunun ülkenin çıkarlarına ters olduğunu iddia etti.

Son Dakika Dünya Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal