Araçlarda yakıt tasarrufu nasıl yapılır? Daha az yakıt parası ödemek ve araç yakıt tasarrufu için yapılması gerekenler

Son zamanlarda iyiden iyiye bütçeyi zorlar hale gelen akaryakıt fiyatları sonrası insanlar daha az yakıt parası ödemek ve araç yakıt tasarrufu için yapılması gerekenleri öğrenmek için internet üzerinden araştırma yapıyor. Peki araçlarda yakıt tasarrufu nasıl yapılır? İşte konu hakkında bilinmesi gerekenler...

28.04.2022-15:28 - (Son Güncelleme: 28.04.2022-15:28) Araçlarda yakıt tasarrufu nasıl yapılır? Daha az yakıt parası ödemek ve araç yakıt tasarrufu için yapılması gerekenler

Benzin, motorin ve LPG fiyatlarına son 6 ayda zam üstüne zam geldi. Bu nedenle araç sahibi olan bir çok insan arabalarını garajlarından çıkarmaya korkar hale geldi. Akaryakıtlarını tasarruflu kullanmak için gereken yöntemleri merak eden vatandaşlar arama motorları üzerinden araştırma yaparken ‘’araçlarda yakıt tasarrufu nasıl yapılır?’’ sorusunu sıklıkla yazıyorlar. Son zamanlarda akaryakıta gelen zamlar sebebiyle bu araştırmaların artış göstermesi bekleniyor.

Araçlarda yakıt tasarrufu nasıl yapılır?

Daha az yakıt parası ödemek ve araç yakıt tasarrufu için kullanılabilecek bazı yöntemler bulunmaktadır. İşte araçlardaki yakıtı daha tasarruflu tüketmek için yapılması gereken bazı yöntemler:

Aracı rölantide bırakmayın

Aracın hızı düşürülmeli

Klimanın kontrollü kullanılması

Araç bakımının düzenli yapılması

Doğru lastik seçimi yapılması

Ani fren yapılmaması

Aracın yüksek viteste kullanılması

araçlarda yakıt tasarrufu

Aracı rölantide bırakmayın

Aracı sürekli çalışır halde bırakmak her ne kadar hareket etmiyor olsa da yakıtın daha çabuk tüketilmesine sebep olacaktır. Rölantide bırakılan bir aracın yeniden çalıştırılması için yakıta ihtiyaç duyulmaktadır. Fakat aracın tamamen durdurulması hava yastığı gibi güvenlik önlemlerini de devre dışı bırakacağından bu yöntem sadece güvenli bölgelerde denenmelidir.

Aracın hızı düşürülmeli

Aracın hızının düşürülmesi çok bilinen fakat faydalı bir yöntemdir. Aracın günlük hayatta düşük hızda kullanılması maddiyatın yanında sağlık açısından da karlı olacaktır.

Klimanın kontrollü kullanılması

Klima gibi araç içinde yer alan cihazlar sadece gerekli görüldüğünde kullanılmalıdır. Klimanın sürekli olarak çalıştırılması motora daha yük bindirecek ve motor da bu durumu dengelemek için daha fazla yakıt tüketecektir. Arabanın gölgeye park edilmesi aracın içinin daha uzun süre soğuk kalmasını sağlayacaktır.

Araç bakımının düzenli yapılması

Araç bakımının düzenli olarak yapılması yakıt tasarufu için hayati önem taşımaktadır. Örnek olarak bir hava filtresinin düzenli olarak bakımının yapılması motorun daha sağlıklı çalışmasını sağlayacak ve yakıt tüketiminin düşürecektir.

Doğru lastik seçimi yapılması

Lastiklerin kurallara uygun şişkinlikte ve kalitede olması da yakıt tasarrufuna etki etmektedir. Düşük havalı bir lastik aracın hızını olumsuz yönde etkileyecektir. Aynı zamanda lastiğin ömrünün de kısalmasına sebep olacaktır.

Ani fren yapılmaması

Hayati bir durum söz konusu olmadıkça ani fren yapılmaması gerekmektedir. Çünkü ani fren yapılması aracın yeniden hızlanması için güç gerektirecektir ve bu durum da yakıt tüketiminde ciddi artışlara sebep olacaktır.

Aracın yüksek viteste kullanılması

Motoru yıpratacak vites kullanımı da aracın yakıt tüketimini arttırabilir. Bunun için aracın ilk çalıştırılmasının haricinde genelde sabit bir hızda tutulması ve bu hızın mümkün olan en yüksek viteste yapılması fayda sağlayacaktır.

Benzinli araçta yakıt tasarrufu nasıl yapılır?

Benzinli araçta yakıt tasarrufu için yapılması gerekenler şu şekilde:

- Aracın sabah erken saatlerde çalıştırılması

- Yarım depo benzinle araç kullanılması

- Aracın gereksiz ağırlıklardan kurtulması

- Araçtaki yağın yeterince temiz olması

- Araç motorunun sıcak tutulması

- Araca bir hız sabitleyici takılması

- Aracın düz yollarda kullanılması

Dizel araçlarda yakıt tasarrufu nasıl yapılır?

Dizel araçlarda yakıt tasarrufu için yapılması gerekenler şu şekildedir:

- Lastik hava basıncının düzenli olarak kontrol edilmesi

- Araca gereksiz ağırlıklar yüklenmemesi

- Aracın çalıştırılmadan önce ısınmasının beklenmesi

- Araca ani hareketler yüklenmemelidir.

Yakıt tasarruf cihazları nelerdir?

En iyi yakıt tasarrufunu sağlayacak cihazlar şunlardır:

Fuel Genie

Tornado Fuel Saver

Platinum Gas Saver

Fuel Genie: Aracın hava girişine uygulanan plastik bir alet olan Fuel Genie, hava akışını düzenlemesiyle bilinmektedir.

Tornado Fuel Saver: Paslanmaz çeliklere sahip olan Tornado Fuel Saver, hava giriş borusunda yer alan gaz kelebeği gövdesi ve hava filtresi arasında yer almaktadır.

Platinum Gas Saver: Motorun daha verimli ve temiz bir şekilde yakıt tüketmesini sağlayan Platinum Gas Saver aynı zamanda yakıt tasarrufuna da katkı sağlamaktadır.


DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal