Haber 365
Haberlere Hızlı Erişin Son Dakika Haberleri ve Gelişmeleri Anında, Herkesten Önce Öğrenmek İçin;
Takip Et
Okul dönemi çocuklarda kullanılabilecek yağlar
Dr. Tuğçe Ağba Sevencan
Okul dönemi çocuklarda kullanılabilecek yağlar
23.08.2023 Çarşamba 14:02

Okulların açılması ile birlikte ebeveynlerin ve çocukların ruhsal ve bedensel sağlıklarında birtakım değişiklikler meydana gelebilmektedir. Yaz tatili boyunca değişen rutinleri yeniden okula adapte edebilmek kimi zaman zor olabilmektedir. Tüm eğitim kademelerinde bulunan öğrencilerde konsantrasyon eksikliği, uykusuzluk, depresiflik gibi değişimler en sık karşılaşılan sorunlardandır. Bu dönemde bitkilerden distilasyon yöntemi ile elde edilen uçucu yağlardan ya da maserasyon, soğuk sıkım gibi yöntemlerle elde edilen sabit yağlardan faydalanabiliriz..

Beyindeki olumlu düşünceyi destekleyen, stres çalışmalarında, psikolojik terapilerde kullanılan en önemli uçucu yağ gül yağı olarak bilinmektedir. Konsantrasyon arttırması sebebiyle akademik başarının desteklenmesine de katkı sağlamaktadır.  Gül yağı ile ortak etken maddeler içeren ıtır yağı da bu amaçlarla kullanılabilmektedir. Turunçgil yağları da enerji verici etken maddeleri sebebiyle okul dönemi çocuklarda masaj yağı olarak tercih edilebilmektedir. Bu yağları yalnızca koklatmak ya da uyanacağı saatlerde odasında difüzör ile kullanmak bile işe yarayacaktır. Seçtiğimiz enerji verici yağları su içerisine damlatarak hazırlayacağımız karışımı kıyafetine ya da çantasına sprey yapabiliriz. Gül ve ıtır suyu (hidrolat) ayrıca böcek, sinek ısırıkları, kaşıntılarda da kullanılabilmektedir.


Odaklanma sorunu yaşayan çocuklara kenevir yağı kullanımı ile ilgili birçok makale yayınlanmıştır.

Okullarda çocukların zararlı mikroorganizmalardan korunması için faydalanabileceğimiz bazı uçucu yağlar bulunmaktadır. Kekik yağı kuvvetli, alerjen yağlardan birisidir. Özellikle covid salgını döneminde yayınlanan literatür çalışmalarında antibakteriyel, antivirütik etkileri belirtilmiştir. Çanta ya da kıyafet üzerine 1-2 damla kekik yağı damlatabilirsiniz..

Zararlı mikroorganizmaların uzaklaşmasını sağlayan bir diğer yağ da biberiye yağıdır. Zihni canlı tutması sebebiyle konsantrasyon da arttıran bu yağı çanta ya da kıyafet üzerine 1-2 damla şeklinde kullanabilirsiniz.. Saç biti sorunu için de önlem olacaktır..


Özellikle erken okul döneminde görülen bağırsak parazitleri için kabak çekirdeği yağı belirli oranlarda içerilebilmektedir..

Lavanta yağı genel olarak uyku verici, stres azaltıcı olarak bilinmektedir. Fakat son yapılan çalışmalarda adaptojenik yani kişiye özel etki gösterdiği belirtilmiştir. Rahatlatıcı özelliği sebebiyle okul sonrasında uykuya geçiş döneminde kullanılması tavsiye edilir. Saç biti sorunu için saç yıkarken durulama suyuna damlatılması önerilmektedir..


Neşeli Çocuklar İçin;

100 ml badem ya da susam yağına 

3 damla limon yağı

3 damla portakal yağı

2 damla ıtır yağı

1 damla gül yağı

Önerilen yağların doğru bitki türünden, doğru yöntemle elde edilmiş ve tedaviye yönelik olması çok önemlidir. 

Gebelerin, kronik rahatsızlığı olanların ve ilaç kullananların kullanmaması önerilir. 

Bilgiler öneri amaçlıdır. Etkiler kişiye göre değişebilmektedir. 

Şifa olsun..