Haber 365
Haberlere Hızlı Erişin Son Dakika Haberleri ve Gelişmeleri Anında, Herkesten Önce Öğrenmek İçin;
Takip Et
Hayvanlar için bitkisel öneriler
Dr. Tuğçe Ağba Sevencan
Hayvanlar için bitkisel öneriler
30.03.2024 Cumartesi 15:25

Fitoterapi (bitkilerle tedavi) günlük hayatımızda yardımcı veya koruyucu tedavi olarak birçok alanda kullanılabilmektedir. Hayvan dostlarımız için tedavi ve bakım da bu alanlardan birisidir. Kullanılabilecek bitki ve karışımlardan bazıları şu şekildedir;

Enfeksiyon veya mukus (sümük) durumlarında çemen otu ya da civanperçemi kullanılabilecek söktürücü bitkilerdendir. 1 çay kaşığı çemen tohumu ya da 1 dal civanperçemi çiçeğini 1 bardak kaynar suda bekleterek haftada 1 kez içme suyuna eklenebilir.

Ağrılı durumlarda yarım su bardağı su ya da 2 kaşık zeytinyağı içerisine 6 damla biberiye yağı damlatılarak masaj yapılabilir. Yatak pireleri için yatağa lavanta suyu sprey yapılabilir. Kulübe ya da yuvaların etrafına rezene bitkisi dikilebilir. Okaliptüs, nane, yarpuz ve ya sedef otu gibi bitkilerle drog yastıkları hazırlanabilir.  

Pireli dostlarımız için birer ölçü biberiye, rezene, nane, pelin otu ve sedef otu toz halinde karıştırılarak pire tozu elde edilebilir. Ayrıca pireler için 1 lt kaynar suda 1 bardak taze nane veya biberiye bekletilerek sprey yapılabilir.

Göz enfeksiyonlarında 2 yemek kaşığı karakafes otu kökü ve 2 yemek kaşığı öğütülmüş rezene çekirdeği 3-5 dak kaynatılarak silme suyu hazırlanabilir. Kapanmış enfeksiyonlu gözler direk gül suyu ile temizlenerek de açılabilir. Kulak bakımlarında pelinotu demlenerek pamukla uygulama yapılabilir.

Kesik ve sıyrıklarda bir avuç bahçe nanesi üzerine yarım bardak ev sirkesi eklenerek 10 gün bekletilip hazırlanmış karışım sprey yapılabilir. 50 ml kantaron yağına 7 damla lavanta ve 3 damla çay ağacı eklenerek damlalıkla sorunlu bölgeye uygulanabilir.

Pati yaralarına direk aloe vera jeli uygulanabilir. Bağırsak kurtları için sarımsak yağı ya da taze sarımsak tozu gıda ya da sulara eklenebilir. Özellikle sütü sağılan hayvanlarda yara ya da iltihap durumları için badem yapı, aynısefa yağı uygulanabilir. Antiseptik olarak kekik çayı ile yıkama yapılabilir.

Karıncaları kaçırmak için karınca yoluna yarım lt su içerisine 20 damla nane, 10 damla lavanta ve 10 damla portakal yağı eklenerek sprey yapılabilir.

Haşereleri kaçırmak için yarım lt su içerisine 15 damla lavanta, 15 damla çay ağacı ve 5 damla timol kekik yağı eklenerek sprey yapılabilir. Kullanacağımız tıbbi bitkilerin, yağların, çayların mutlaka tedaviye uygun olduğundan emin olmalıyız.

Bilgiler öneri amaçlıdır. Etkiler türe göre değişebilmektedir. Doz aşımından kaçınılmalıdır.

Şifa olsun..