Haber 365
Haberlere Hızlı Erişin Son Dakika Haberleri ve Gelişmeleri Anında, Herkesten Önce Öğrenmek İçin;
Takip Et
Ağrı Kesici Yağlar
Dr. Tuğçe Ağba Sevencan
Ağrı Kesici Yağlar
25.12.2023 Pazartesi 14:49

At kuyruğu (kırkkilitotu) içerdiği etken maddeler sebebiyle çay olarak tüketilmesi önerilmez. Silisyum içeriği sebebiyle özellikle kemik, kıkırdak bölgesindeki deformasyon, burkulma, kırık gibi durumlarda bağ doku güçlendirici olarak kullanılır. 

3 litre su içerisine iki avuç dolusu kadar atkuyruğu bitkisini ekleyerek 3-4 dak. dekoksiyon (kaynatma) usülü demleyerek sorunlu bölgede yıkama suyu şeklinde kullanılabilmektedir. Haşlanan bitkiyi de ağrılı, sorunlu bölgeye tülbentle sararak bekletebilirsiniz. Dolaşımı sistemini destekleyen bu bitkinin demlenmiş çayı saç bakımında sprey şeklinde kullanılabilmektedir. 


Karakafesotu hemen her yerde yetişebilen bu bitkinin kökleri ve yaprakları drog olarak kullanılabilmektedir. Etken maddeler kök bölgesinde daha yoğunluktadır. Normal koşullarda drogların yıkanması istenmemektedir fakat radix (kök), rizom (yumru) gibi droglar mutlaka topraktan arındırılmak üzere yıkanmalı ve iyice kuruması için bekletilmelidir. Karakafesotu kök yıkanıp kurutulduktan sonra minik parçalar haline getirilmeli ve 1/3 oranında kavanoz doldurularak üzerine sabit yağ (genellikle zeytinyağı) eklenmeli ve yaklaşık 12-16 hafta güneş gören bi yerde bekletilmelidir. Maserasyon şeklinde elde edilen bu yağ ağrılı bölgelerde dıştan uygulanabilir. 


Ağrı Kesici Yağlar

Uçucu yağlardan biberiye ve ardıç meyvesi yağı dolaşım sistemi üzerine etkileri sebebiyle ağrı kesici olarak sabit yağlarla karıştırılarak masaj şeklinde uygulama yapılabilmektedir.

2 yemek kaşığı karakafesotu yağına 10 damla ardıç meyvesi ve 5 damla biberiye yağı ekleyerek ağrı kesici olarak sorunlu bölgeye  dıştan uygulama yapabilirsiniz.

Kekik yağı kuvvetli uçucu yağların başında gelmektedir. Dahilen kullanımı önerilmemekle birlikte sabit yağ ile karıştırılarak tırnak batığı, mantar gibi ayak sorunlarında kullanılabilmektedir.


Karanfil yağı ağrı kesici uçucu yağlardan biridir. Dahilen kullanımı önerilmemekle birlikte su içerisine damlatarak (seyrelterek) ağız içindeki yaralarda, aftlarda ağrı kesici olarak kullanılabilmektedir.

-Alerjik bir reaksiyon olmaması için mutlaka kullanmadan önce bilek testi yapılması önerilir.

-Bilgiler öneri amaçlıdır. Etkiler kişiye göre değişebilmektedir.

Şifa olsun..