Haber 365
Haberlere Hızlı Erişin Son Dakika Haberleri ve Gelişmeleri Anında, Herkesten Önce Öğrenmek İçin;
Takip Et
Doğal temizlik ve bakım 2
Dr. Tuğçe Ağba Sevencan
Doğal temizlik ve bakım 2
12.12.2023 Salı 15:36

Avokado hücre yapılanmasını, cildin yenilenmesini sağlar. Bağ dokuları destekleyicidir. Meyve olarak tüketilebileceği gibi sabit yağı direk cilt yağı olarak kullanılabilir. Yağının 5-10 faktör güneş koruyucu ve iltihap önleyici özelliği bulunmaktadır. Ayrıca kurumayan dayanıklı bir yağ olduğundan masaj yağı olarak da tercih edilebilir.

Cilt bakım maskesi;


çeyrek olgun avokado (ya da 1 yemek kaşığı avokado yağı)

1 çay kaşığı üzüm çekirdeği yağı

1 çay kaşığı bal

birkaç damla limon suyu

Karite (Shea)Afrika kökenli olan bu ağacın tohumlarından %50 gibi büyük oranda elde edilen yağı yerel halkın önemli besin maddesi olması dışında yüzyıllardır cilt bakımı, yara iyileşmesi ve cilt sorunlarında kullanılmaktadır. İçerdiği A,E vitaminleri ve allantoin etken maddesi içeriği sebebiyle kuruluk, cilt yaşlanması gibi sorunların yanında kolajen dokuları üzerinde de olumlu etkileri görülmüştür. Benmari usulü eritilerek karışımlara eklenebilir.

cilt bakımı

Vücut kış bakımı;


100 gr karite (shea) yağı (benmari şekilde eritilir)

10 ml tatlı badem, üzüm çekirdeği ya da hindistancevizi yağı

sevdiğiniz bir uçucu yağ

Aloe vera (sarısabır) bitkisinin yapraklarının iç kısmından elde edilen jel özellikle yanık tedavisinde ilkyardım ürünü olarak kullanılmaktadır. Bunun dışında tedavi, kişisel bakım ve temizlik alanlarında da kullanımına rastlanmaktadır. İçilebilir özellikteki suları da özellikle kemik ve kıkırdak dokular üzerine etki etmektedir. 

Karite bitkisi

Genel cilt onarıcı maske; 


50 ml aloe vera jeli

1 yumurta akı

1 yemek kaşığı bal 

1 yemek kaşığı bakım yağı (üzüm çekirdeği, tatlı badem, yoyoba, kuşburnu çekirdeği gibi) 

Fermente şekilde her türlü meyve ve bitkiden elde edilen doğal sirkeler hem vücut temizliği hem de ortam temizliğinde kullanılan en önemli dezenfektanlardan birisidir. 

Gribal durumlarda doğal sirke, kekik çayı ve birkaç damla karanfil yağı ile elde edeceğimiz sprey ağız için ve boğaz bölgesinde antiseptik özellik gösterecek ve mikroorganizmaların üremesini engelleyecektir. 

Not: kişisel bakım ürünlerinde kullandığınız bitki ve yağların doğru tür ve tedaviye yönelik olduğundan emin olmanız gerekmektedir. 

Şifa olsun..