Türk donanması TCG Anadolu ile çok daha güçlü: Doğu Akdeniz’deki konumuna dikkat çekildi

Türkiye’nin ilk SİHA ve ağır helikopter taşıyıcı gemisi TCG Anadolu, sahip olduğu önemle dünya tarafından takip ediliyor. Türkiye’nin Mavi Vatan konusundaki stratejisi adına önemli bir hamle olarak görülen TCG Anadolu’nun enerji kaynaklarının araştırılmasında da aynı derece öneme sahip olduğu belirtildi.

18.05.2024-10:04 - (Son Güncelleme: 18.05.2024-17:26) Türk donanması TCG Anadolu ile çok daha güçlü: Doğu Akdeniz’deki konumuna dikkat çekildi

Türkiye’nin Mavi Vatan konusundaki stratejisi adına önemli bir hamle olarak görülen TCG Anadolu halen daha gündemden düşmüyor. Hizmete girdiği andan itibaren dünya basınında geniş yankı uyandıran ve övgüler toplayan TCG Anadolu Amfibi Hücum Gemisi, Türkiye'nin bölgesel nüfuzunu artırma ve uluslararası misyonları destekleme hedefini net bir şekilde ortaya koyuyor. 

Türk donanması TCG Anadolu ile çok daha güçlü

Akşam’ın aktardığı habere göre, TCG Anadolu, insansız savaş uçakları ve saldırı uçakları dahil olmak üzere 50'ye kadar hava aracını taşıyabiliyor ve 25 knot hıza ulaşabiliyor.

Son yıllarda deniz gücünün sembolü haline gelen uçak gemileri, dikkat çekici askeri teknolojiler olarak öne çıkıyor. 11 aktif uçak gemisiyle deniz gücü anlamında liderliğini sürdüren ABD, Çin'in ardı ardına attığı adımlar karşısında rekabeti korumaya çalışıyor. Türkiye ise yerli imkanlarla ürettiği TCG Anadolu ile uçak gemisi teknolojisinde önemli bir başarıya imza attı.

Türk donanması TCG Anadolu ile çok daha güçlü: Doğu Akdeniz’deki konumuna dikkat çekildi

Dünyanın her noktasında hazır olabilir

The National Interest, TCG Anadolu'yu mercek altına alarak Türkiye'nin bölgesel nüfuzunu artırma ve koruma yönündeki stratejik adımlarını ve geminin teknik özelliklerini inceledi. Haberde, "Türkiye Gerçekten Bir Uçak Gemisi Gücü Olabilir mi?" başlığı kullanıldı. İspanya'nın Juan Carlos I uçak gemisinden ilham alınarak üretilen TCG Anadolu'nun, dünyanın ilk İHA ve ağır helikopter taşıyıcı hücum gemisi olarak görev yapmaya başladığı belirtildi.

TCG Anadolu'nun teknik özelliklerine ve savaş yeteneklerine değinilen haberde, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın şu sözleri de yer aldı: "Devreye aldığımız TCG Anadolu, dünyada drone'ların en büyük ve en ağır helikopterlerle iniş-kalkış yapabileceği bu bölgedeki ilk savaş gemisidir. Gerektiğinde dünyanın her noktasına askeri ve insani operasyonlar yapmamızı sağlayacak özelliklere sahip."

Türk donanması TCG Anadolu ile çok daha güçlü: Doğu Akdeniz’deki konumuna dikkat çekildi

Kritik rol üstlenebilir

TCG Anadolu, Türkiye'nin çokuluslu misyonlarda kilit oyuncu statüsünü yükseltme hedefinin önemli bir parçası olarak öne çıkıyor. Mavi Vatan'daki nüfuzu korumak ve güçlendirmek amacıyla geliştirilen gemi, aynı zamanda Doğu Akdeniz'deki enerji rezervlerini güvence altına almak için de kritik bir rol üstleniyor.

TCG Anadolu, insansız savaş uçakları ve saldırı uçakları dahil olmak üzere 50'ye kadar hava aracını taşıyabilmesi ve 25 knot hıza ulaşabilmesiyle dikkat çekiyor. Bu çok amaçlı amfibi hücum gemisi, Türkiye'nin bölgesel nüfuzunu artırma ve çok uluslu misyonları destekleme arzusunu somutlaştıran önemli bir adım olarak öne çıkıyor.

Kürşat Muratcan Kılıç
muratcankilic@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal