Haber 365
Haberlere Hızlı Erişin Son Dakika Haberleri ve Gelişmeleri Anında, Herkesten Önce Öğrenmek İçin;
Takip Et
Mide rahatsızlıklarına iyi gelen bitkiler
Dr. Tuğçe Ağba Sevencan
Mide rahatsızlıklarına iyi gelen bitkiler
20.04.2023 Perşembe 10:33

Ramazan ayında uzun süren açlık dönemi vücudumuzda özellikle karaciğerde oluşan yağların yakılmasına, kolesterol seviyesinin düşmesine ve metabolizmada değişikliklere sebep oldu. Dinlenme döneminden sonra bayram sürecinde yağlı, şekerli, ağır gıdalarla beslenme düzeni özellikle mide ve bağırsaklar için sorun oluşturabilir. Bunu engellemek için rahatlatıcı bazı bitkilerden faydalanabiliriz. 

Kudret narı maserat yağı; gastrit, ülser, mide yaraları gibi sorunlarda tedavi edici olarak kullanılan bu yağ mide koruyucu olarak da kullanılabilmektedir. Taze kudret narı meyvelerinin zeytinyağı gibi sabit bir yağda yaklaşık 2,5-3 ay kadar güneş gören aydınlık bir yerde bekletilmesiyle hazırlanan bu yağın mümkünse sabah aç karnına 1 tatlı kaşığı tüketilmesi önerilir. 

Kudret narı

Kantaron yağı; taze ya da kuru çiçekli kantaron bitkisinin zeytinyağı gibi sabit bir yağda yaklaşık 2,5-3 ay kadar güneş gören aydınlık bir yerde bekletiletilmesiyle hazırlanan bordo renkli yağ mide rahatlatıcı olarak tüketilebilmektedir. Hazırlanan yağın koyu kırmızı renkli olması tedavi edici özelliğinin uygunluğunu gösterir. 

Papatya çayı; mide ve bağırsak sorunlarında rahatlatıcı olarak kullanılan bu çayda asıl önemli olan doğru türün seçimidir. Papatya ismiyle çok fazla tür olması karmaşaya sebep olmaktadır. Orta sarı kısmı şişkin, küçük çiçekli ve karakteristik kokulu olması tedavi edici olması açısından çok önemlidir. 


Zencefil çayı; ince dilimlenmiş taze ya da en fazla 1 yıllık hasat edilmiş, kurutulmuş ve öğütülmüş toz zencefil üzerine sıcak su ilave edilerek demlenen çay limon ile tatlandırılarak içilebilir. 

Rezene çayı; en fazla 1 yıllık hasat edilmiş rezene tohumlarının 3-5 dak. kaynatılması ile hazırlanan çay mide ve bağırsak gazları için oldukça rahatlatıcı bir çaydır. 

Melisa çayı; limonotu olarak ta bilinen Melisa bitkisinin mümkünse taze yapraklarına sıcak su eklenerek hazırlanan çay rahatlatıcı ve uyku verici olarak kullanılabilir. 


*Önerilen bitkilerin doğru bitki türü ve taze olması çok önemlidir. 

*Gebelerin, kronik rahatsızlığı olanların ve ilaç kullananların kullanmaması önerilir. 

*Bilgiler öneri amaçlıdır. Etkiler kişiye göre değişebilmektedir. 

Şifa olsun..

Sağlıklı, mutlu bayramlar..