Haber 365
Haberlere Hızlı Erişin Son Dakika Haberleri ve Gelişmeleri Anında, Herkesten Önce Öğrenmek İçin;
Takip Et
Kadın hastalıklarına iyi gelen bitkiler neler?
Dr. Tuğçe Ağba Sevencan
Kadın hastalıklarına iyi gelen bitkiler neler?
11.11.2022 Cuma 15:51

Tıbbi bitkiler içerdikleri etken maddeler sebebiyle farklı rahatsızlıklarda koruyucu ya da tedavi edici olarak kullanılabilmektedirler. Bu etken maddelerin bitkinin hangi kısmından elde edildiği ve ne şekilde hazırlandığı oldukça önemlidir. 

Bu yazımızda kadın hastalıklarında kullanılabilecek bitkilerden örnekler vereceğiz. 

Adaçayı: Salvia officinalis (Tıbbi adaçayı) içerdiği thujon etken maddesi sebebiyle günlük kullanıma uygun olmayıp özellikle menopoz dönemindeki östrojen hormonunu dengeleyici olarak kullanılabilmektedir. Gebe kalmak isteyen ve gebe olan kişilerin kullanmaması gerekmektedir. 

Kantaron; Hypericum perforatum (Sarı kantaron) döneminde çiçekli toprak üstü kısmı  hasat edilmiş ve doğru kurutulmuş bitkiden hazırlanan çay adet sancılarını azaltıcı olarak kullanılabilmektedir. 

Papatya; Matricaria recutita ( Mayıs papatyası) doğru teşhis edilmiş ve tedaviye yönelik kullanılan küçük çiçekli, iri sarı kubbeli, karakteristik kokulu çiçeklerin üzerine kaynar su ilave ederek demlediğimiz çayı adet dönemi sancıları ve yoğun stresi azaltıcı olarak kullanılmaktadır. 


Civanperçemi; Achillea millefolium (Beyaz civanperçemi) karakteristik kokulu beyaz çiçekli bitkiden hazırlanmış çay adet söktürücü olarak kullanılabilmektedir. Sistit gibi idrar yolu enfeksiyonlarında, genital bölgede oluşan kaşıntı, koku gibi problemlerde demlenmiş çay yıkama suyu olarak kullanılabilmektedir. Yumurtalık problemlerinde hekim kontrolünde kürleri uygulanabilmektedir. 

Hayıt; Vitex agnus-castus bitkinin etken maddesi agnusit kadın hastalıklarında ve hormon tedavilerinde hekim kontrolünde kür şeklinde uygulanabilmektedir. Tentür, çay, tablet formunda kullanılabilmektedir. 

Çörekotu; Nigella sativa (Adi çörekotu) bitkinin tohumlarından soğuk sıkım ile elde edilen sabit yağı dahilen tüketilerek adet düzensizliklerinde ve menopoz döneminde kullanılabilmektedir. 

Niaouli; Melaleuca quinquenervia bitkinin genç yaprak ve dallarından distilasyon yöntemi ile elde edilen uçucu yağı genital bölgede bakteriyel problemlerde antiseptik olarak kullanılabilmektedir. 

Kullanacağımız tıbbi bitkilerin, yağların, çayların mutlaka tedaviye uygun olduğundan emin olmalıyız. 

Modern tıpta ilaç yapımında kullanılabilen bu bitkilerin uygun dozda uzman kontrolünde kullanılması gerekmektedir. 

Şifa olsun..