Haber 365
Haberlere Hızlı Erişin Son Dakika Haberleri ve Gelişmeleri Anında, Herkesten Önce Öğrenmek İçin;
Takip Et
İlkyardım bitkileri
Dr. Tuğçe Ağba Sevencan
İlkyardım bitkileri
31.10.2022 Pazartesi 10:02

Günlük hayatımızda karşılaÅŸabileceÄŸimiz kazalar, yaralanmalar, hayatımızı tehlikeye atabilecek sorunlarda tıbbi ilkyardım kurallarını bilmek, öğrenmek hayati önem taşımaktadır. Bu kurallar aslında herkesin birçok yazılı, sözlü, sosyal kaynaklardan ulaşıp öğrenebileceÄŸi çok önemli kurallar. Tıbbi ilkyardım dışında günlük hayatta hepimizin karşılaÅŸtığı küçük ev kazaları, hafif yaralanma durumlarında baÅŸvurabileceÄŸimiz tıbbi bitkiler bulunmaktadır. 

Aloe vera: yaprak içlerinde bulunan ÅŸeffaf jelini hafif yanıklarda direk uygulayabilir dilersek dondurarak her an ulaÅŸabilir forma getirebiliriz. 

Arnika yağı: papatyagillerden olan arnika bitkisinin sabit yaÄŸ içerisinde bekletilerek oluÅŸturulmuÅŸ tıbbi yağı çarpma, ÅŸiÅŸme, morarma gibi durumlarda direk uygulanabilecek eÅŸsiz bir yaÄŸdır. 

Aynısefa yağı: turuncu çiçek petallerinin sabit yaÄŸ içerisinde bekletilerek elde edilen tıbbi yağı özellikle bebek bakımında, alt temizliÄŸinde, kaşıntı gibi dermatolojik problemlerde uygulanabilecek bir yaÄŸdır. 

Binbirdelikotu yağı (Sarıkantaron): çiçekli gövdesinin sabit yaÄŸ içerisinde bekletilerek oluÅŸturulmuÅŸ tıbbi yağı kan durdurucu olarak, yaraları tedavi edici olarak, hayvan yaralanmalarında ve bakımlarında da kullanılabilmektedir. 


Kudretnarı: meyvelerinin sabit yaÄŸ içerisinde bekletilmesiyle oluÅŸturulan tıbbi yağı yanma, reflü gibi mide problemlerinde koruyucu olarak kullanılmaktadır. 

Çay aÄŸacı yağı: bitkinin özlerinden elde edilmiÅŸ uçucu yağı uçuk problemlerinde kulak pamuÄŸu ile yaymadan direk uygulama yaparak bölgenin ÅŸiÅŸmesini ve kalınmasını engelleyici olarak kullanılabilmektedir. 

Ä°ngiliz nanesi yağı: bitkinin özlerinden elde edilmiÅŸ uçucu yağı baÅŸ aÄŸrısı ve ilk migren ataklarında ÅŸakak ve alın bölgesine damla dozunu aÅŸmadan uygulanabilmektedir. 

Not: bilgiler öneri amaçlıdır. Kronik rahatsızlık, ilaç kullanımı, gebelik gibi durumlarda hekiminize danışarak kullanmanızı öneririz. 

Dr. Biyolog Tuğçe Ağba Sevencan