Haber 365
Haberlere Hızlı Erişin Son Dakika Haberleri ve Gelişmeleri Anında, Herkesten Önce Öğrenmek İçin;
Takip Et
Çocukların bağışıklık sistemi için alternatif öneriler
Dr. Tuğçe Ağba Sevencan
Çocukların bağışıklık sistemi için alternatif öneriler
18.11.2022 Cuma 13:04

Bağışıklık sistemi; vücutta bulunan belirli hücrelerin ve proteinlerin birlikte hareket ederek zararlı mikroorganizmalara karşı savunma sistemi oluşturmasıdır. Bebeklik döneminden itibaren kaliteli beslenme, yeterli ve dengeli uyku, düzenli hareket ile metabolizma rutinini sağlayabiliriz. Özellikle çocukluk döneminde vücut için temel vitamin ve mineraller bağışıklık sistemini etkileyen önemli destekler olabilmektedirler. Bunların bir kısmı yiyeceklerle bir kısmı ise takviyelerle sağlanabilmektedir. Yardımcı ve koruyucu bu destekler için bitkilerden de yararlanılabilmektedir. 

-Demir, Çinko, Omega İçeriği

Isırgan otu demir için önemli bir depodur. Döneminde taze olarak günlük yemek listesine eklemek, kuru yapraklarını çay şeklinde tüketmek ya da tohumlarından elde edilen soğuk sıkım yağı sabit yağını uzman kontrolünde dahilen kullanmak demir oranını yükseltecektir. Bunun dışında dut, harnup, üzüm gibi kırmızı meyvelerden elde edilen özler hem vücut ısısını dengeleyecek hem de demir yapımına etki edecektir. 

-Kabak çekirdeği ya da kabak çekirdeği yağı çinko gereksinimini karşılayacak önemli bir besindir. Bunun dışında bağırsak parazitlerinin önlenmesinde de kullanılabilmektedir. 

-Aspir, kenevir, keten ve ceviz tohumlarından elde edilen soğuk sıkım sabit yağ omega 3 ve 6 türleri için oldukça önemlidir. 

-Fındık, badem gibi yemiş yağları e vitamini açısından önemli destekleyicilerdir. 

-Çörekotu tohumlarının soğuk sıkım sabit yağı bağışıklık sisteminin yanı sıra organ sağlığı için de önemli bir yağdır. 

-Vücudun savunma sisteminde önemli bir yeri olan bağırsak sağlığının korunması için fermente gıdalar tüketilmesi de önemlidir. 

-Kefir; minik karnabahar tanelerine benzeyen yararlı maya mantarlarının süt ile fermantasyonu sonucu ekşiyerek meydana getirdiği ayran benzeri içecek. İçerdiği bir çok yararlı bakteri ile bağırsak ve bağışıklık sistemine olumlu etkileri bilinmektedir. 

-Kombucha; çay mantarı olarak bilinen çay ve şekerin oluşturduğu jelimsi disklerin fermantasyonu ile oluşan, bekletilme süresine göre farklı şekilde tüketilen ekşimsi içecek bağırsak florası için oldukça yararlı bakteriler içermektedir. 

-Sirke; geleneksel olarak hemen her mutfakta bulunan şifa deposu sirkelerin günümüzde çok farklı meyve ve bitkilerden elde edilen türleri bulunmaktadır. Bağışıklık için sirkencübin adı verilen geleneksel içecek yapımında kullanılan önemli bir fermente üründür.  

Çocuklar için bitkisel tarif

Bağışıklık Güçlendiren Macun; 

1 yemek kaşığı bal, pekmez ya da tercih ettiğiniz başka bir öz

1 tatlı kaşığı çörekotu yağı (soğuk sıkım olmalı) 

Yarım çay kaşığı kenevir yağı (tercihen) 

Malzemeler karıştırılarak macun kıvamına getirilir. Yaş ve bünyeye uygun dozda çocuklara verilebilir. 

Sirkencübin; 

Yarım limon suyu 

1 yemek kaşığı bal

1 tatlı kaşığı ev yapımı doğal sirke 

Tercihen tarçın, karabiber, zencefil gibi baharatlar 

Tüm malzeme 200 ml lik (1 bardak) sıcak su ile karıştırılır ve tüketilir. 

Bilgiler öneri amaçlıdır. Yağ ve bitkilerin kullanımı yaş ve hassasiyete göre değişebilir. Uzman kontrolünde kullanılması önerilir. 

Gebelik ve kronik rahatsızlık durumlarında herhangi bitkisel bir ürün kullanılması önerilmez. 

Şifa olsun..