Haber 365
Haberlere Hızlı Erişin Son Dakika Haberleri ve Gelişmeleri Anında, Herkesten Önce Öğrenmek İçin;
Takip Et
Bitki çaylarının doğru kullanımları
Dr. Tuğçe Ağba Sevencan
Bitki çaylarının doğru kullanımları
22.08.2022 Pazartesi 09:02

Günlük hayatta sık sık tükettiğimiz bitki çaylarını ne kadar doğru kullanıyoruz? Alternatif içecek tercihi olmalarının yanı sıra ciddi tedavilerde kullanılan bitki çaylarının içerikleri oldukça önemlidir. Bitkilerin bünyelerinde ürettikleri etken maddeler bu bitkilerin tedavi alanlarını belirlemektedir. Her bitki çayı hastalıklarda koruyucu ya da yardımcı olarak kullanılmamaktadır. Özellikle poşet çay içerikleri ve oluşturulma şekilleri standartlara uygun olmalıdır. Karışım çaylarda bitkiler birbirine uygun olmalı ve karışabilmeye uygun olmalılardır. Örneğin bir uyku çayında stres azaltıcı lavanta bitkisi ile enerji verici turunçgillerin birlikte kullanılması amaçlanan etkiye ulaşmamızı engelleyebilir. Hangi çayların hangi etki için kullanılabileceği araştırılarak tüketilmelidir. Poşet çay içeriklerindeki bitkilerin oranları bu anlamda çok önemlidir. Bu çayların özellikle metal zımba içermemesi önemlidir. Metal zımbalar bitki çayların etkisini azaltmakta ve etkileşime girerek istenmeyen duruma sebep olabilmektedir. Poşetlerin kimyasal koruyucu maddeler içermemesi ve mümkünse bitki lifleri gibi (muz bitkisinin gövde lifi) doğal malzemeden yapılmış olması istenmektedir. Kendimiz yapmak istersek bitkinin doğru kurutulmuş drogları keten bir bez içerisine alınarak doğal iple bağlanabilir ya da dikilebilir. Unutulmamalıdır ki bitki çayları kür şeklinde çeşitli rahatsızlıklarda kullanılmaktadır. Paketlenmiş baharat olarak satılan kuru bitkiler (nane, kekik gibi) bu tür çaylar uygun değildir. Bitkiler çay olarak kullanılacaksa dikkat edilmesi gereken noktalar vardır;


Toplandıkları ortam: bitkilerin yetiştikleri ortam (toprak, kum gibi) herhangi bir kirletici ile kirlenmiş olmamalı, maden alanı, kanalizasyon ya da fabrika sularının karıştığı sulama alanlarından toplanmamalıdır.

Toplanma zamanları: hasat edildikleri zaman bitkilerde bulunan etken madde açısından çok önemlidir. Kullanacağımız bitki drogu bir yapraksa bitki çiçek açmaya başladığında toplanmalı, bir çiçekse çiçekler tam açıldığında, kök ise bitki toprak üstü tam kuruduğunda toplanmalıdır. Bu toplanma zamanları geç ya da erken olursa kalite o kadar düşer.

Kurutma: toplanan bitkiler uygun koşullarda kurutulmalıdır. Aksi takdirde küflenme, mantarlaşma, renginde kararma ya da kokusunda kayıplar meydana gelmektedir. Kurutma süreleri drogların türlerine göre değişmektedir.

Paketleme: kuruduğundan emin olduğumuz bitki droglarını uygun paketleme ile muhafaza etmeli, kemirgen, böcek ya da herhangi bir patojene karşı korunaklı olmalıdır.


Tedavi amaçlı kullanılan bitki çayları için poşet çaylar yerine uygun kurutulmuş ve paketlenmiş dökme çaylar uygun olacaktır. Hasat zamanından itibaren en fazla 1 yıl içerisinde tüketilmelidir. Aksi takdirde içerdikleri etken madde miktarları azalacak ve etki göstermeyecektir. Satın aldığımız koşullara dikkat etmeli çuvallarda ağzı açık, tozlanmış, rengi kaçmış, kokmayan bitki drogları tercih edilmemeli, pencereli vakumlu paketlerde satılan ürünler tercih edilmelidir.

Bir sonraki yazımızda bitki çaylarının demlenmesinde dikkat edilmesi gereken noktalar üzerinde durulacaktır. Şifa olsun..

Dr. Biyolog Tuğçe AĞBA SEVENCAN