Haber 365
Haberlere Hızlı Erişin Son Dakika Haberleri ve Gelişmeleri Anında, Herkesten Önce Öğrenmek İçin;
Takip Et
Bahar çiçekleriyle şerbetler
Dr. Tuğçe Ağba Sevencan
Bahar çiçekleriyle şerbetler
15.05.2023 Pazartesi 17:46

Bahar aylarının gelmesi ile doğa canlanıyor. Gören herkeste hayranlık uyandıran, koklayan herkeste bir çok duyguyu uyaran bahar çiçekleriyle aromatik, serinletici şerbetler yapabilirsiniz. 

Leylak (Syringa vulgaris) müthiş kokulu bu mor çiçekler kurt düşürücü, ağız içi yaraları tedavi edici ve ciltte tonik etkileriyle kullanılabilmektedir. 


Mor salkım (Wisteria sinensis) her sokakta evlerin, balkonların, bahçelerin duvarlarından sarkan bu eşsiz güzellikteki çiçekler idrar söktürücü ve antioksidan etkileriyle kullanılabilmektedir. 


Gelincik (Papaver rhoeas) çocukluktan itibaren gördüğümüz anda tanıdığımız, taşla ezerek boya yaptığımız doğanın sunduğu en güzel kırmızı renkteki çiçekler ağrı ve öksürük kesici, sakinleştirici ve balgam söktürücü etkilerle kullanılabilmektedir. Sirke ve şerbet yapımında; acı maddeler içermesi sebebiyle  çiçek yapraklarının (petallerin) dip siyah kısımları kesilerek atılmalıdır. 


Gül (Rosa x damascena) reçellik gül olarak da bilinen pembe, kokulu, katmerli gül türüdür. Ayrıca tedavi amacıyla kullanılan gül suyu ve gül yağı da bu türden elde edilir. Olumlu düşünceyi destekleyici ve konsantrasyon arttırıcı olmasının yanı sıra cilt sorunlarında da tonik etkileriyle kullanılabilmektedir. Sirke ve şerbet yapımında; acı maddeler içermesi sebebiyle  çiçek yapraklarının (petallerin) dip beyaz kısımları kesilerek atılmalıdır. 


Sakura (Prunus serrulata) baharın en güzel çiçeklerinden olan sakura çiçekleri özellikle uzak doğuda ödem ve idrar söktürücü etkileriyle kullanılabilmektedir. Çiçeklerin şerbet yapımında kullanılırken tohum bağlamadığından emin olmak gerekmektedir. 


Genel Şerbet Tarifi;

Toplanan çiçekler 1 litrelik kavanozda yarıya kadar doldurulur. Üzerine 1 çay kaşığı limontuzu ekleyerek içme suyu ile doldurulur ve ağzı kapatılarak yaklaşık 1 hafta bekletilir. 

1 hafta sonra süzülerek aynı kavanozda buzdolabında dilediğiniz kadar bekletebilirsiniz. İçilmek istenildiğinde içme su ile 1 litre olacak şekilde tamamlanarak içerisine yarım limon suyu eklenir ve istenen tatlandırıcı ile (şeker, bal, nöbet şekeri vs.) tatlandırılabilir. 

-Önerilen bitkilerin doğru bitki türü ve taze olması çok önemlidir. 

-Gebelerin, kronik rahatsızlığı olanların ve ilaç kullananların kullanmaması önerilir. 

-Bilgiler öneri amaçlıdır. Etkiler kişiye göre değişebilmektedir. 

Şifa olsun..