Yargıtay'dan emsal karar: Eski sevgilisinin fotoğrafını izinsiz paylaşan gence ceza

Sosyal medyadan eski sevgilisinin fotoğrafını izinsiz paylaşan sanık hakkında, Yargıtay'dan emsal karar geldi. Yapılan davranışın 'kişisel veriyi hukuka aykırı yayma suçunu' oluşturduğu belirtildi.

17.04.2022-13:47 - (Son Güncelleme: 17.04.2022-13:47)

Sosyal medyada yaşanan izinsiz fotoğraf paylaşımı, mahkemeye taşınmıştı. Yargıtay'dan ise olaya dair emsal bir karar geldi. Mahkeme, 'kişisel veriyi hukuka aykırı yayma suçunu' oluşturduğuna hükmetti.

İzinsiz fotoğraf paylaşımına ceza

Bir dönem sevgili olan ve ayrılan genç çift, sosyal medya paylaşımları ile mahkemelik oldu. Genç kadın yarı çıplak fotoğrafını kendi hesabından paylaştı. Eski erkek arkadaşı ise kızın fotoğrafını "Ahh gönlüm kırık ayna' Ama yaa bu tweettr daha neler gorucek:))))) hahah" şeklinde kendi hesabından paylaştı. Bunun üzerine genç kız eski sevgilisini şikayet etmek için soluğu mahkemede aldı. Asliye Ceza Mahkemesi'nde 'Görüntü veya seslerin ifşa edilmesi suretiyle özel hayatın gizliliğini ihlali' suçundan dava açıldı. Mahkeme; genç kızın söz konusu fotoğrafı kendi hesabından paylaştığına dikkat çekti. Sanığın beraatine hükmetti. Kararı mağdur genç kız temyiz edince devreye Yargıtay 12. Ceza Dairesi girdi.

Sosyal medyadan izinsiz paylaşılan fotoğraflara ceza

Yargıtay dan emsal karar

Genç kızın yaptığı suç duyuru sonrası Yargıtay kararında, "Mağdura ait twitter hesabında mağdur tarafından paylaşılan mağdurun poz vermiş şekilde çektirdiği fotoğrafın, mağdurun başkalarının görmesini ve bilmesini talep etmeyeceği özel hayatına ilişkin görüntü olarak kabul edilemeyeceği anlaşılmaktadır. Verileri hukuka aykırı olarak verme veya ele geçirme suçundan mahkumiyet hükmü kurulması gerekirdi. 'Bahse konu fotoğrafının herkese açık şekilde sosyal paylaşım sitesindeki sayfasında paylaştığı, katılanın herhangi bir kısıtlama yapmaması nedeniyle bu şekilde paylaştığı fotoğrafının başkaları tarafından görülmesinden ve paylaşılmasından rahatsızlık duymadığı, bu nedenle bahse konu fotoğrafın alınmasının ve yorum yapılmasının yüklenen suçu oluşturmayacağı' biçimindeki yasal ve yeterli olmayan gerekçelere dayalı olarak yazılı şekilde beraat hükmü kurulması,yasaya aykırıdır. Mahkeme kararının bozulmasına oy birliğiyle hükmedildi’’ ifadeleri yer aldı. 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal