Tuz Gölü İçin Kırmızı Alarm! Kuraklık Nedeniyle Suları Çekilme Başladı

Tuz Gölü'nde kuraklığın etkisiyle birlikte sular çekilmeye başladı.

07.06.2021-22:30 - (Son Güncelleme: 07.06.2021-22:30) Tuz Gölü İçin Kırmızı Alarm! Kuraklık Nedeniyle Suları Çekilme Başladı

İklim değişikliği tüm dünya gibi Türkiye’yi de etkilemeye devam ediyor. Kuraklığın tehdit ettiği Tuz Gölü git gide küçülüyor.

Kapalı havza içinde yer alan Tuz Gölü, kuraklığın etkisiyle birlikte çekilmeye başladı. Normalde sıcaklığın en fazla olduğu temmuz-ağustos aylarında pembeleşmeye başlayan göl, bu sene daha erken renk değiştirdi.  Yerli ve yabancı turistlerin akın ettiği göl aynı zamanda flamingoların da uğrak mekanı olarak biliniyordu. Kuraklık nedeniyle Tuz Gölü’nü kuşlar da terk etti.

‘TUZ GÖLÜ'NDEKİ KÜÇÜLME KIYIDAN İTİBAREN GÖRÜNÜYOR’

Göldeki tuz miktarının da azaldığını söyleyen Dr. Hatice Ünal Ercan, ‘Bu pembe renk yoldan geçenlerin ve turistlerin çok fazla dikkatini çekiyor. Halkımız araçlarını park ederek veya tesislerden Tuz Gölü’ne giriş yapıyorlar. İnsan faktörü doğanın kirlenmesine sebep oluyor. Tuz Gölü çevresindeki tuz yapısı ve mineralleriyle ilgili özel bir şirketle bir çalışma yapıyoruz. Tuz Gölü'ndeki küçülme kıyıdan itibaren görünüyor. Yaklaşık 50 yıl öncesine kadar ana yola yakın olduğunu görüyoruz. Günümüzde ise sınırın bir kilometre içeri girdiğini, son iki yıldır yaşanan kuraklıktan dolayı Tuz Gölü’nün daha merkeze doğru çekildiğini ve küçüldüğünü görüyoruz. Bu sadece insanlar açısından değil, çevresindeki tarımsal faaliyetlerle fazla su tüketimi de gölün küçülmesine sebep oluyor. Burası birçok kuş türünün göç yolu üzerinde bulunuyor. Su olmayınca birçok kuş türü de sulak alanlara rotasını değiştiriyor’ ifadelerini kullandı. 

‘ŞU ANDA OLMASI GEREKENDEN ÇOK DAHA AZ TUZ VAR’

Gölde araştırma yapan Jeoloji Mühendisi Umut Barış Ülgen, ‘Burası Türkiye’nin cennet köşelerinden birisidir. Tuz Gölü, sadece tuz ekonomisiyle değil turizmiyle çok önemli. Üç gündür yüzeysel bir çalışma sergiliyoruz. Buradan aldığımız verilerle daha detaylı bir proje için TÜBİTAK ile uluslararası projeler hazırlayıp sunacağız. Çalışmalarımız sırasında Tuz Gölü’nden örnekler alırken, kuraklık nedeniyle normalde 5-6 santim tuzları kesip altından örnek alacakken, yarım santimlik tuzlarla karşılaştık. Şu anda olması gerekenden çok daha az tuz var. Kuraklık çok fazla olduğu için su çok az kalmış. Bunu baktığımız zamanda görüyoruz. Aynı zamanda çevre arazileri gezdiğinizde tarlada ürün de yok. Bu kuraklık, gölü ve çevresini ciddi oranda etkilemeye başlamış. Suyumuzun değerini daha çok bilmemiz lazım’ dedi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal