Türkiye ve Mısır Yakınlaşması Ortadoğu’daki Etkinliği Arttıracak

Türkiye-Mısır arasındaki gerilimin yumuşaması Türkiye’nin Ortadoğu’daki rolünü güçlendirecek.

21.05.2021-15:20 - (Son Güncelleme: 21.05.2021-15:20) Türkiye ve Mısır Yakınlaşması Ortadoğu’daki Etkinliği Arttıracak

2013 yılından beri süregelen Türkiye-Mısır gerilimini yumuşatmak adına, Dışişleri Bakan Yardımcısı Sedat Önal başkanlığında bir heyet, iki günlük görüşmeler geçtiğimiz aylarda Mısır'ın başkenti Kahire'ye gitti. Mısırla olan gerilimi sona erdirmek için atılan bu adım Türkiye’nin Ortadoğu’daki etkinlik alanını güçlendirecek. 

Türkiye, Doğu Akdeniz’de gerilimi azaltmak için geçtiğimiz aylarda ilk kez yüz yüze üst düzey müzakereler için masaya oturdu. 

‘DOĞU AKDENİZ'DEKİ ENERJİ İŞBİRLİKLERİNDE DÖNÜM NOKTASI OLABİLİR’

Türkiye-Mısır ilişkilerinde, Genelkurmay Başkanı Abdülfettah es Sisi’nin 2013 yılında, Müslüman Kardeşler üyesi Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’yi askeri darbeyle devirmesiyle bozulan ilişkileri düzeltme yolunda önemli adım atıldı. Bu gelişme ile Türkiye için Doğu Akdeniz'deki enerji işbirliklerinde dönüm noktası olabilir. 

‘YAKINLAŞMA DOĞU AKDENİZ VE LİBYA'DA YÜKSELEN TANSİYONU DÜŞÜRECEK’

Türkiye ve Mısır'ın yakınlaşmasına ilişkin Anadolu Ajansına değerlendirmelerde bulunana Dr. Necmettin Acar, 'Bu yakınlaşma bir taraftan Doğu Akdeniz ve Libya'da yükselen tansiyonu düşürürken diğer taraftan buradaki hidrokarbon kaynaklarının Fransa, Yunanistan ve İtalya gibi bölge dışındaki aktörlerin değil, bölge ülkelerinin çıkarlarına uygun kullanılmasını sağlayacak bir siyasi uzlaşıya yol açabilir. Böyle bir yakınlaşma Türkiye ve Mısır'ın Orta Doğu siyasetindeki rolünü de güçlendirebilir.' değerlendirmesinde bulundu.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal