Tapu devri işlemlerinde masraflar ne kadar tutuyor? 2022 tapu devri masrafları

Taşınmaz mülklerin el değiştirmesi işlemine tapu devri denilmektedir. Bu işlem, alıcı ile satıcı arasında gerçekleşirken aileden miras kalma ile de gerçekleşmektedir. Peki tapu devri işlemlerinde masraflar ne kadar tutuyor? İşte 2022 tapu devri masrafları...

24.06.2022-14:08 - (Son Güncelleme: 24.06.2022-14:08) Tapu devri işlemlerinde masraflar ne kadar tutuyor? 2022 tapu devri masrafları

Taşınmaz malların devir işlemlerinde masraflar ne kadar tutmaktadır? 2022 tapu devri masrafları ne kadardır? İşte tapu devri ile ilgili merak edilenlerin yanıtı...

Konut, arsa, arazi gibi taşınmaz malların sahibinin elinden çıkıp yeni bir kişiye resmi belgeler çerçevesinde verilmesine tapu devri denilmektedir. Taşınmaz malın karşı tarafa verilmesi işleminde mal için önceden belirlenmiş tutarın verilmesi ile tapu devir etme işlemi gerçekleşir.

Tapu devir işlemlerinin tamamlanması için ilk olarak Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından verilen Tapu Randevu Sistemi aracılığı ile randevu alınmalıdır. Randevu alındıktan sonra da istenilen belgelerin tamamlanması ve ilgili kuruma verilmesi gerekmektedir.

Burada en önemli nokta ise tapu harcı ve tapu döner sermaye bedeli olan ödemelerin yapılması gerekmektedir.

tapu devri

Tapu devri masrafları ne kadardır?

Tapu devri işlemlerinin tamamlanması için kişinin yukarıda bahsedilen iki ödemeyi de yapması gerekmektedir. Ödemelerden biri tapu harcı iken diğeri ise döner sermaye harcıdır.

Bu yıl itibari ile satış bedelinin %4'ü konut tapu harcı olarak ödenmektedir. Ödenecek olan %4'lük bu bedel alıcı ile satıcı arasında %2 - %2 şeklinde tahsil edilir. Bunun yanı sıra taraflar anlaşırsa bu ödeme tek kişi tarafından da yapılabilir.

Bu yılın döner sermaye masraflarına bakacak olursak "Döner Sermaye Hizmet Bedeli" adı altında 233 TL ödeme istenmektedir. Ayrıca "İlave Hizmet Bedeli" kapsamında da 32 TL istenmektedir.

Kişilerin burada dikkat etmesi gereken nokta tek işlemde bir tane bağımsız bölüm satışı yapılıyorsa bir tane döner sermaye ücreti ödendiğidir. Bu ücret de biraz önce bahsettiğimiz gibi 233 TL'dir.

Tapu harcı hangi bankalarda ödenir?

Tapu harçlarını Vakıf Katılım, Ziraat Katılım ve PTT dışında bütün bankalardan ödeyebilirsiniz. Ayrıca bu iişlemi Gelir İdaresi'nin online işlemlerinden de yapabilirsiniz. Lakin bir banka şubesinden yapacaksanız şu bankalardan yararlanabilirsiniz:

- Ziraat Bankası

- Ziraat Katılım Bankası

- Halk Bankası

- Vakıflar Bankası

- Vakıf Katılım Bankası

- PTT

- Emlak Katılım Bankası

Zeynep Orhan
zeyneporhan@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal