İskan ruhsatı nedir? İskan ruhsatı almak için hangi şartlar istenir? İskan ruhsatı almak için gerekli belgeler

İskan ruhsatı binaların kullanılabilir olduğunu gösteren bir belgedir. İskan belgesi bulunmayan binalarda yasal olarak oturma izni yoktur. İskan ruhsatı almak isteyen kişiler bu belgeyi nasıl alabileceklerini, hangi şartların gerekli olduğunu merak etmektedir. Bizde yazımızda iskan ruhsatının nasıl alındığını açıkladık. İşte iskan ruhsatı hakkında merak edilen tüm detaylar…

22.06.2022-00:53 - (Son Güncelleme: 22.06.2022-00:53) İskan ruhsatı nedir? İskan ruhsatı almak için hangi şartlar istenir? İskan ruhsatı almak için gerekli belgeler

Yapılmış olan bir binada oturmak isteyen kişilerin öncelikle iskan ruhsatına bakması gerekir. İskan ruhsatı olmayan bir binada yasal olarak oturulması doğru değildir. Yapılan her binanın ruhsatlı olması kurallara uygun bir şekilde yapılması gerekir. Ruhsatlı olarak tamamlanan yapılara verilen izin belgesine de iskan izni denmektedir. Bina yapımında yasal süreçlerini tamamlamayan yapılar bu belgeyi alamazlar. 3194 Sayılı İmar Kanunu’nda geçen ifadelere göre ruhsatın verildiği tarihten en fazla 5 yıl sonra iskan belgesinin alınması ve inşaatın tamamlanması gerektiği ifade edilir.

İskan ruhsatı nasıl alınır?

İnşaat yapabilmek için alınan ruhsatlardan sonra yapıların 5 yıl içerisinde tamamlanması istenir. Bu süre içerisinde tamamlanmayan yapılara verilen inşaat ruhsatları geçersiz sayılır.Bu durumda olan yapılar ise ruhsatsız ya da kaçak yapı olarak adlandırılır.

İskan ruhsatı almak isteyen bir kişinin belirlenen evrakları hazırlayarak bir dilekçe ile başvuru yapması gerekir. Bu belge için başvuru yapacak olan inşaat sahibi, müteahhit veya yapı yetkilisi Belediyeye giderek başvurusunu yapar.Burada yapının kullanılması için teknik elemanların ve bina ruhsatının belirlenen kurallara uygun olup olmadığı denetlenir.

Yapılan yapının herhangi bir eksikliği bulunmaması durumunda ise yapı sahibi veya müteahhit TEDAŞ, Sivil Savunma Müdürlüğü, TÜRK Telekomünikasyon A.Ş., İtfaiye Müdürlüğü gibi kurumlardan alınacak olan su, asansör, elektrik, sığınak, yangın, telefon tesisatları teknik raporlarını Yapı Kullanma İzni Amirliğine teslim eder. Bunun için yapı sorumlusundan yapının kontrolü altında ruhsat ve eki projesine uygun olarak yapıldığına dair noter onaylı taahhütname istenir.

Bu işlemlerin tamamlanmasından sonraGenel Yapı İzin Raporu düzenlenmiş olan yapılardaki bağımsız bölüm sahiplerinin 3 adet tapu fotokopisiyle birlikte Belediye İmar Müdürlüğü Yapı Kullanma İzni Amirliğine başvuru yapması ve vergileri ödemesi gerekir. Bu işlemlerden sonra yapı kullanma izin belgenizi almış olacaksınız.

İskan Ruhsatı Nedir

İskan ruhsatı için hangi belgeler istenir?

İskan ruhsatı almak isteyen bir kişi gerekli belgelerle ilgili kurumlara başvuru yapması gerekir. Başvuruda kişilerden istenen belgeler şu şekildedir:

Başvuru dilekçesi,

Mimari müracaat formu,

Isı yalıtım belgesi,

Röperli kroki,

Fen İşleri Müdürlüğü uygunluk yazısı,

İş bitirme tutanağı,

Sivil Savunma Müdürlüğü uygunluk yazısı,

Yapı Denetim Sertifikası,

Harç ücretleri makbuzları,

Eğer varsa asansör ruhsatı,

İnşaat ruhsatı fotokopisi,

Enerji Kimlik Belgesi,

Hakediş raporu,

İSKİ uygunluk raporu,

SGK yapı raporu,

İtfaiye yapı raporu.

Bu saydığımız belgelerle başvuru işlemini yapan yapı sorumlusunun başvuru işleminin ardından en geç 30 gün içerisinde belediye yetkilileri tarafından yapı kontrolleri yapılır. Yapılan incelemeler sonrasında yapının uygun olduğuna karar verilmesi durumunda bina sahibine iskan ruhsatı verilir .

Hilal Nas
hilalnas@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal