Suat Yalaz Kimdir?

Suat Yalaz kimdir? Suat Yalaz biyografisi nedir? Suat Yalaz hayatı nasıldır? Suat Yalaz kaç yaşında öldü?

24.06.2020-16:18 - (Son Güncelleme: 24.06.2020-16:16) Suat Yalaz Kimdir?

Suat Yalaz, 1 Ocak 1932 tarihinde Kırşehir’in Çiçekdağı ilçesinde dünyaya geldi. 2 Mart 2020 tarihinde İstanbul’da vefat etti.

Karaoğlan çizgi roman serisinin yaratıcısı olan Suat Yalaz, çizgi romancı, senarist, yapımcı ve film yönetmeni olarak tanınmaktadır.

Suat Yalaz’ın Hayatı

Suat Yalaz 1932 yılında Kırşehir’de dünyaya geldi. Ebeveynleri memur olduğu için çocukluğu Anadolu’nun çeşitli şehirlerinde dolaşarak geçti. Karikatür çizmeye çok küçük yaşta başladı. İlk karikatürü, Kayseri’de Erciyes Postası adlı gazetede, Suat Yalaz 16 yaşındayken yayımlandı.

Üniversite eğitimini İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisinde tamamladı. İDGSA, bugün Mimar Sinan Güzel Sanatlar Fakültesi adıyla eğitime devam etmektedir.

Suat Yalaz öğrencilik zamanında yeni akım karikatüristlerinden biri olarak çeşitli gazete ve mizah dergilerinde karikatürlerini yayımladı.

1960 yılında Akşam Gazetesi için “Kızıltuğ” adlı romanın uyarlamasını çizdi. Bu uyarlamanın büyük ilgi görmesinin ardından, Karaoğlan serisini yaratmak için ilham aldı. Karaoğlan çizgi roman dergisi, ilk olarak 1 Nisan 1963 tarihinde yayımlanmaya başladı. Türkiye’nin öncü çizgi romanlarından biri olarak geniş kitlelere ulaştı.

Karaoğlan’ın ilgi görmesinin ardından, Suat Yalaz sinema alanında da varlık gösterme imkânı buldu. Kendi firmasını kurdu ve Yeşilçam’da tarihi filmlerin artmasını sağladı. 8 film yaptı. Bunlar dışında da yönetmenlik, senaristlik ve yapımcılık görevleri üstlendi.

Karaoğlan’ın film uyarlamasında oynamak, o dönem oyuncuları için cezbedici bir kariyer deneyimiydi. Suat Yalaz Yılmaz Güney’in Karaoğlan’ı oynamak istediğini, ancak kendisinin rol için Yılmaz Güney’i uygun bulmadığından dolayı bunu kabul etmediğini belirtir. Cüneyt Arkın da Karaoğlan için başvuran büyük aktörlerden biridir. Ancak Suat Yalaz Karaoğlan karakterini oynayacak kişinin büyük bir yıldız olmasını istemez, filmin kendisinin yaracağı başarıya inandığı için yeni birini keşfetmenin riskli olmadığını düşünür. Bu nedenle, o dönemlerde fazla tanınmayan Kartal Tibet Karaoğlan rolüne seçilir.

İlk Karaoğlan filmi, “Altay’dan Gelen Yiğit”tir. 1965 yılında gösterime girdikten sonra büyük bir ilgi görür.

Fransa Yılları

Suat Yalaz, 1971 yılında Fransa’ya giderek Paris’e yerleşir. 1978 yılına kadar burada Karaoğlan’ı yayımlatır. Karaoğlan’ın Fransızca uyarlamaları “Kebir” ve “Changor” adlı dergilerle yayımlandı. Fransa’da Avrupa’nın ünlü yayınevleriyle çalıştı.

Suat Yalaz, 2002 yılında Yılın Karikatürcüsü ödülünü aldı.

2006 yılında Suat Yalaz’a ait Son Osmanlı Yandım Ali adlı çizgi roman kahramanı sinemaya uyarlanır.

2006 yılında PTT Genel Müdürlüğü tarafından Karaoğlan adına 4 dizilik bir pul koleksiyonu yayımlandı. Suat Yalaz bu sayede devlet tarafından onurlandırılan çizgi roman sanatçısı unvanı aldı.

Suat Yalaz’ın Ölümü

Suat Yalaz, 3 Mart 2020 tarihinde, İstanbul’da vefat etti.

Çığır açan Karaoğlan çizgi romanının yaratıcısı olan Yalaz, vefat ettiğinde 88 yaşındaydı.

Vefat haberi, sevenlerini yasa boğdu. Cenaze namazı Zincirlikuyu Camisinde kılındıktan sonra naaşı Zincirlikuyu Mezarlığına defnedildi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal