Diego Armando Maradona Kimdir? Maradona Golleri

Maradona gol sayısı? Maradona çalımları? Maradona Dünya Kupası golü? Tüm bu soruların cevaplarını sizler için derledik.

07.06.2018-12:18 - (Son Güncelleme: 07.06.2018-12:25)

Diego Armando Maradona (İspanyolca söyleyişi: [ˈdjeɣo maɾaˈðona], d. 30 Ekim 1960, Buenos Aires) Arjantinli teknik adam ve eski futbolcudur. Birçok uzman, futbol yorumcuları, eski futbolcular, şimdiki futbolcular ve futbol izleyicileri tarafından tüm tarihin en iyi futbolcularından biri olarak kabul edilmektedir. Ayrıca Pelé ile birlikte FIFA 20. Yüzyılın Oyuncusu ödülünü kazanmıştır.

Transferde iki defa en fazla ücret rekoru kıran tek oyuncudur. Barcelona'ya 5 milyon £ karşılığında transfer edlip rekor kırmasının ardından Napoli'ye 6,9 milyon £'a transfer edilerek yeni rekor kırmıştır. Maradona profesyonel futbol kariyeri süresince Argentinos Juniors, Boca Juniors, Barcelona, Napoli, Sevilla ve Newell's Old Boys ekipleride forma giymiştir. Kulüp düzeyinde en ünlü olduğu Napoli ekibinde çok sayıda övgü toplamıştır. Arjantin için 91 millî karşılaşmaya çıkmış ve 34 gol kaydetmiştir.

Dört FIFA Dünya Kupası turnuvasında forma giymiştir ve Arjantin için kaptanlık yaptığı 1986 Dünya Kupası'nda, Batı Almanya'yı finalde 3-2 mağlup edip kupayı kazanmıştır. O karşılaşmadan sonra Altın Top ödülü kazanmıştır. Aynı turnuvada çeyrek finalde İngiltere'ye iki gol göndererek 2-1'lik galibiyeti getirmiştir ve iki gol de tarihe geçmiştir. İlk golü eliyle kaydetmiş ve ceza almamıştır, o gole "Tanrı'nın eli" denmiştir. İkinci golü ise topu 60 metre sürerken beş futbolcuyu geçerek kaydetmiştir. Bu gol 2002 senesinde FIFA.com tarafından "Yüzyılın Golü" seçilmiştir.

Maradona, sporun en tartışmalı ve haber değeri olan isimlerinden biri olarak anılır. İtalya'da 1991 senesinde başarısız geçen bir kokain testinin ardından 15 ay süresince futboldan men edilmiştir. ABD'de efedrin testinin pozitif olması neticesinde 1994 FIFA Dünya Kupası'nı evinde syretmek zorunda kalmıştır. 2005 senesinde dikkate değer miktarda kilo vermiş ve kokain bağımlılığından kurtulmuştur. Açık sözlülüğüyle, basın ve spor idarecileri ile anlaşmazlıklarıyla sıkça gündeme düşmüştür. Teknik direktörlük deneyiminin çok az olmasına karşın Kasım 2008 tarihinde Arjantin teknik direktörlüğüne getirilmiş ve 15 ay ardından 2010 FIFA Dünya Kupası'nda istifa etmiştir.

Son Dakika Spor Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal