İzmir Hakkında Bilmedikleriniz

Türkiye’nin en güzel şehirlerinden birisi olan İzmir hakkında hemen herkes az çok bilgi sahibidir.

22.06.2020-16:08 - (Son Güncelleme: 22.06.2020-16:01) İzmir Hakkında Bilmedikleriniz

Türkiye'nin en çok turist çeken şehirleri lan birisi olduğunu da düşünürsek çoğu kişi İzmir'in kültürü İzmir'in yemekleri İzmir'de gezilecek yerler gibi konularda biraz da olsa bilgi sahibidir. Fakat öyle bilgiler var ki çoğu İzmir'in yerlileri tarafından bile bilinmiyor. Bu yüzden bu yazımızda İzmir hakkında bilmedikleriniz ile ilgili yararlı bilgiler vermek istedik. Sizde İzmir’in taşını toprağını görüp beğendiyseniz ve daha çok merak ettiyseniz gelin kenarlı gizli kalmış bilgilere de bakalım. İşte detaylar...

  • İzmir'e gidenlerin ilk ziyaret ettiği yerlerden birisi Konak ilçesindeki saat kulesidir. Fakat Konak saat kulesi İzmir'in tek saat kulesi veya en eskisi değil. Şehirde toplamda 4 tane saat kulesi bulunuyor. İzmir’deki en eski saat kulesi ise Alsancak garında.
  • İlyada ve Odysseia destanlarını mutlaka duymuşsunuzdur. Peki bu destanları yazan Antik Yunan filozofu Homeros’un nerede yaşadığını biliyor muydunuz? Elbette ki İzmir’de yaşamış ve hala onun ismi ile şehirde öykü yarışmaları düzenlenmeye devam ediyor.
  • Ünlü filozof ve şair Xenophanes İzmir'de Kolofon'da filozof Anaxagoras Urla'da, hekim Galen Bergama'da yaşamıştır. Yunan filozofu Heraklit'te İzmir Efes'te yaşamış ve “Bir nehirde iki kere yıkanılmaz.” Sözünü burada yaşarken söylemiştir.
  • Tarihte bilenen ilk kadın eylemi İzmir'de gerçekleşmiştir. Bu eylem 1828 yılında ekmek fiyatlarına gelen zama ilişkin gerçekleştirilmiştir. Eylem 3 gün sürmüş ve sonucunda ekmeği yapılan zam geri alınmış.
  • İzmir hakkında bilinmeyenler arasında kutsal kiliseler de var. İncil'de sözü edilen 7 kutsal kilise İzmir bölgesinde kurulmuştur. Bu yedi kilise Hristiyanlığın ilk kiliseleridir. Roma imparatorluğu döneminde kurulmuştur. Kiliselerin yerleri Efes, Smyrna, Bergama, Salihli, Alaşehir, Denizli, Akhisar'dır.
  • Milattan sonra 435 yılında Hristiyanlığın 3 konsülü Efes’te Meryem Ana evi yakınlarımda toplanıp İsa ile Meryem’in tanrısal istediklerini tartışmışlardır. Meryem Ana Evi Vatikan tarafından yeryüzündeki en kutsal binalardan biri olarak görülmektedir. Bu yüzden oldukça fazla Hristiyan ziyaretçisi bulunmaktadır.
  • İzmir hakkında bilinmeyenler listemizdeki filozoflar dikkatinizi çekmediyse belki kraliçe çekebilir. 188 yılında Kraliçe Kleopatra Romalı General Antonius ile birlikte İzmir Efes’e tatile gelip aşk yaşamıştır.
  • Türkiye’nin tiyatrosu bulunan tek köyü İzmir'de bulunmaktadır. Tiyatrosu olan Bademler Köyü Urla’da yer alıyor.
  • İzmir Karşıyaka’da Zübeyde Hanım'ın anıt mezarı bulunmaktadır. Mezarın şekli Mustafa Kemal Atatürk tarafından belirlenmiştir.
  • İzmir'dr gezilecek yerlerin başında gelen Efes Antik kenti aynı zamanda tamamı mermerden yapılmış ilk kent olarak bilinir. Bu yüzden tarihsel anlamda önemi büyüktür. Milattan önce 300’lü yıllarda Büyük İskender’in isteğiyle kurulmuştur.
  • Dünyanın 7 harikasından birisi olan Artemis Tapınağı yakılmadan önce İzmir'de yer almaktaydı. Şimdi tadının yerinde sadece birkaç mermer blok bulunuyor. Tapınak milattan önce 356 yılında adını tarihe yazmak isteyen Herostratus adlı bir Yunan vatandaşı tarafından yıkıldı.
  • Tarihte Herodot İzmir için “Onlar kentlerini bizim yeryüzünde bildiğimiz en güzel gökyüzü ve en güzel iklimlerinde kurdular” demiştir.
DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal