Lenfoma ile Kovid-19’u Karıştırmayın

Lenfatik sistemin kötü huylu bir hastalığı olan lenfoma hastalığının ateş, halsizlik gibi belirtileri, Kovid-19 belirtileri ile benzerlik gösteriyor. Erkeklerde daha çok karşımıza çıkan bu hastalığın belirtilerini taşıyorsanız, bir doktora başvurmalısınız.

15.09.2020-16:19 - (Son Güncelleme: 15.09.2020-16:08) Lenfoma ile Kovid-19’u Karıştırmayın

Dünya genelinde bir milyondan fazla kişide görülen lenfoma hastalığı adına farkındalık amacı ile ilan edilen 15 Eylül Dünya Lenfoma Farkındalık Günü nedeniyle, Abdi İbrahim Medikal Direktörlüğü hastalık ve tedavisi ile ilişkili bilgi paylaşımı gerçekleştirdi.

Yapılan açıklamada hastalığın bazı bulgularının koronavirüs belirtileri ile benzerlik gösterdiğine dikkat çekildi. Ateş, halsizlik gibi belirtileri olan kişilerin doktora başvurmaları uyarısında bulunuldu. Dünya genelinde her gün ortalama bin kişiye lenfoma tanısı konuyor. Hodgkin ve hodgkin-dışı lenfoma olarak iki gruba ayrılan lenfoma hastalığının 60’ın üzerinde alt türü bulunuyor ve her alt türü farklı tedavi yöntemi gerektiriyor. 

Yapılan açıklamalara göre, lenfoma çocukluk döneminde en çok 5 ila 10 yaş aralığında görülüyor. Erkeklerde daha çok görülen bu hastalık, özellikle 15-34 yaş aralığı ile 55 yaş ve üzeri gruplarda daha çok görülüyor. Afrika-Amerikalılara ve Asyalılara oranla beyaz ırkta daha çok karşımıza çıkıyor.

LENFOMA TEDAVİ EDİLEBİLİR

Lenf bezlerinde büyüme sonucunda kendini gösteren lenfoma, boyun, koltuk altı ve kasıktan tespit ediliyor. Açıklamada ‘Lenfomanın diğer belirtileri arasında ateş (38 dereceyi aşan), kilo kaybı (son altı ayda yüzde 10'dan fazla) ve gece terlemesi (çamaşır veya çarşaf değiştirmeyi gerektirecek şiddette) bulunuyor. Lenfoma tanısı esas olarak hastalıklı dokunun çıkartılması ve patolojik olarak incelenmesi ile konuluyor. Hastalık, modern kemoterapi, radyoterapi teknikleri ve kök hücre nakli sayesinde tedavi edilebilir kanserler arasında yer alıyor.’ ifadelerine yer verildi.

Lenfoma hastalığının net olarak bilinmemesiyle birlikte, hastalığın ortaya çıkmasını tetikleyen belli unsurlar bulunmaktadır. Yaş, cinsiyet, ülke ve etnik kökenin haricinde, kimyasallar ve radyasyon, immün yetersizlik, otoimmün hastalıklar ve enfeksiyonlar hastalığı tetikleyen unsurlar arasında yer alıyor.

Yapılan açıklamada, hedefe yönelik akıllı moleküllerin kullanımı ile lenfomanın daha az yan etki profiliyle daha başarılı biçimde yönetilebilir bir hastalık haline geldiği belirtildi. Lenfoma hastalığının bazı türlerinde tam iyileşme sağlanması ise artık birincil hedef. 

SAĞLIKLI BESLENİN

Kanser tedavisi alan hastaların veya tedaviyi kısa süre önce tamamlamış kişilerin diğer kişilere oranla enfeksiyonları daha şiddetli geçiriyorlar. Ayrıca yapılan açıklamada ‘Kemik iliği nakli yapılmış hastalar, erken dönemde, bağışıklık sistemini baskılayan ilaç kullandıkları dönemde ve aktif graft versus host hastalığı (GVHH) (ilik savaşı) süresince enfeksiyonlara karşı daha hassas olabiliyor ve karşılaştıkları enfeksiyonları ağır geçirebiliyor. Pandemi sürecinde herhangi bir ilaç değişikliğinden önce mutlaka doktorla irtibata geçilmeli. Kemoterapi tedavisi gören hastaların tedavilerinin ertelenip ertelenemeyeceği hastayı takip eden doktor tarafından değerlendirilmeli. Sigara, alkol gibi zararlı alışkanlıklardan uzaklaşarak düzenli egzersiz yapmak ve sağlıklı besinler tüketmek lenfomadan korunmada önemli.’ ifadelerine yer verilerek sağlıklı beslenmenin önemine değinildi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal