Kolajen İçeren Süper Besinler

Kolajen, yalnızca cildimiz için değil, hareket sistemimizin yapı taşı olan kemik, kıkırdak, lif ve eklemleri oluşturan, vücudumuzun sağlıklı olması için gerekli olan bir proteindir. Kolajen eksikliğinde insan sağlığını olumsuz etkileten birçok durum meydana gelir. Peki, kolajen içeren besinler hangileridir?

31.03.2020-10:30 - (Son Güncelleme: 31.03.2020-09:33) Kolajen İçeren Süper Besinler

Kolajen; deri, kas, kemik tendon ile bağlar başta olmak üzere, diş ve gözler de dahil hemen her organ için önemli bir protein çeşididir. İnsan vücudunda en çok bulunan protein olan kolajenin temel görevi; vücudun kemik, kıkırdak ve kas dokularına yapısal destek vermektir. Ayrıca cilt başta olmak üzere tüm doku ile organların canlı, güçlü ve esnek kalmalarını sağlamak, dokusal bütünlük oluşturmak gibi önemli işlevler üstleniyor. İşte içeriğinde kolajen bulunan besinler…

KEMİK SUYU

Kemik suyu içerdiği glisin, prolin ve arjinin gibi önemli amino asit içeriği sayesinde mükemmel bir kolajen kaynağıdır. Beslenme rutininize ekleyeceğiniz kemik suyu, vücudunuzda azalan kolajeni yerine koymak için ideal bir besindir.

YUMURTA BEYAZI

Yumurtanın beyazı, glisin ve prolin de dahil olmak üzere kolajeni oluşturan birçok amino asitleri içeriğinde bulundurduğu mükemmel bir kolajen kaynağıdır. Sadece yumurta beyazı yerine tüm yumurtayı tüketmek kolajen desteğinin yanı sıra sağlıklı yağ ve yüksek kalitede protein de sağlar.

KOYU YEŞİL YAPRAKLI SEBZELER

Kolajen üretiminde bir diğer önemli faktör de, kolajenle beraber C vitamini tüketiminin yeterli olmasıdır. Bu nedenle ıspanak, semizotu, tere, roka ve maydanoz gibi koyu yeşil yapraklı sebzelerin beslenme listenizde mutlaka yer alması gerekir.

TURUNÇGİLLER

Portakal, mandalina ve limon gibi turunçgiller de C vitamini açısından zengin oldukları için kolajen üretimini destekler. Çünkü kolajen sentezlenirken tıpkı diğer pek çok protein gibi yardımcı besin öğelerine de ihtiyaç duyar. C vitamini de kolajen üretiminde başrolü üstlenen bir besin öğesidir.

KIRMIZI VE MOR MEYVELER

Çilek, ahududu, böğürtlen, karadut ve yaban mersini gibi kırmızı ve mor meyveler C vitamini açısından zengin olup kolajen üretimini destekler.

SARIMSAK

C vitamini dışında kolajen üretimini destekleyen besin öğelerinden biri de, sülfürdür. Sarımsakta içerdiği bol miktardaki sülfür sayesinde kollajen üretimini destekleyen besinler arasında yer alır.

SU YOSUNU

Kolajen proteini başlıca glisin ve prolin aminoasitlerinden oluşmaktadır. Bu nedenle beslenme listenizi glisin ve prolini içeren su yosunu gibi besinlerle zenginleştirmek kolajen üretimini artırır.

MORİNA BALIĞI

Diğer pek çok beyaz balık gibi morina balığı da glisin ve prolin gibi amino asitler açısından zengin olması sayesinde kolajen üretiminin artmasını sağlar. Aynı zamanda selenyum, B6 vitamini ve fosfor gibi besin öğelerinden de zengin bir besin.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal