AB'den Aşı Teslimatını Geciktiren AstraZeneca'ya Tepki

Koronavirüs aşılarının tedarikini geciktiren AstraZeneca firmasına tepki gösteren AB, yeni takvimin kabul edilemez olduğunu söyledi.

26.01.2021-08:52 - (Son Güncelleme: 26.01.2021-10:22) AB'den Aşı Teslimatını Geciktiren AstraZeneca'ya Tepki

Avrupa Birliği (AB) Komisyonunun Sağlıktan Sorumlu olan üyesi Stella Kyriakides, Brüksel'de düzenlenen basın toplantısında, Oxford-AstraZeneca tarafından geliştirilen Kovid-19 aşısının teslim edilmesinde yaşanan gecikmeye ilişkin konuştu.

AstraZeneca aşısının Avrupa İlaç Ajansı (EMA) gözetiminde son onay kademelrinde olduğunu hatırlatan Kyriakides, ‘Eğer gerekli koşullar sağlanırsa EMA bu hafta bitimine kadar AstraZeneca aşısına koşullu pazarlama izni verilmesi tavsiyesinde bulunabilir’ dedi.

Kyriakides, aşının tedarik aşamasında sıkıntı oluştuğunu, AstraZeneca'nın AB Komisyonu ve üye ülkelere gelecek haftalarda yapılan anlaşmadan daha az miktarda doz teslim edeceğini bildirdiğini söyledi.

AB'nin AstraZeneca’nın ürettiği koronavirüs aşısının geliştirilmesi ve üretimi için ön finansman sağladığını, yaptıkları yatırımın geri dönüşünü görmek istediklerinin altını çizen Kyriakides, ‘AB için bu yeni takvim kabul edilemez’ ifadelerini kullandı.

Kyriakides, ‘AB, AstraZeneca tarafından nerede kaç doz aşının üretildiğini ve bunların kime teslim edildiğini tam olarak bilmek istiyor’ dedi.

Tüm konuların, AB Komisyonu, üye olan 27 ülke ve AstraZeneca temsilcileriyle birlikte bugün Brüksel'de düzenlenen toplantıda gündeme getirildiğinden bahseden Kyriakides, şirketin verdiği yanıtların tatmin edici olmadığını ve bu gece ikinci bir toplantı yapmayı planladıklarını vurguladı.

Kyriakides, ‘AB, inceleme yapılmasını, ön finansman sağlanan dozların bir an önce teslim edilmesini ve sözleşmenin tam olarak yerine getirilmesini istiyor’ dedi.

AŞI İHRACATINA BİLDİRİM ZORUNLULUĞU HAZIRLIĞI

AB’nin bu konuya ilişkin gerekli bütün adımları atacağını belirten Kyriakides, şu ifadeleri kullandı:

‘AB Komisyonu, üye 27 ülkeye aşı konusunda en kısa sürede bir ihracat şeffaflık mekanizması uygulamaya konmasını teklif etti. AB'den diğer ülkelere aşı ihracatı konusunda açıklık ve tam şeffaflık getirilmesini istiyoruz. Gelecekte, AB ülkelerinde Kovid-19 aşısı üreten bütün şirketler, üçüncü ülkelere aşı ihraç etmek istediklerinde erken bildirimde bulunmak zorunda kalacak.’

Kyirakides, şu anda kadar birçok şirkete koronavirüs aşılarının hızlı geliştirilmesi ve üretimi için 2,7 milyar avro destek verdiklerini söyleyerek, ‘AB, vatandaşlarının haklarını korumak için her türlü önlemi alacak’ ifadelerini kullandı.

AŞI ONAYI İÇİN EMA'YA BAŞVURU YAPILMIŞTI

Oxford Üniversitesinin İngiliz İsveç ilaç firması AstraZeneca’yla birlikte geliştirdiği aşının onayı için EMA'ya gerekli başvurular yapılmıştı. Söz konusu aşının AB onayının ise ocak ayının sonunda çıkması bekleniyor.

AB'de şimdiye kadar onaylanan BioNTech ve Pfizer ile Moderna tarafından geliştirilen aşılar, 2020 yılının aralık ayından bu yana halka uygulanıyor.

AB Komisyonu, üye ülkeler adına, aşı geliştiren şirketlerle bugüne kadar 6 sözleşme yaptı. Bu 6 sözleşmeyle 2,3 milyar doz alabilecek duruma geldi.

AB, tüm seçenekler dahil olmak üzere BioNTech-Pfizer ile 600 milyon, AstraZeneca ile 400 milyon, Sanofi-GSK ile 300 milyon, Johnson&Johnson şirketiyle 400 milyon, CureVac ile 405 milyon, Moderna ile 160 milyon doz aşı satın almak için kontrat yaptı fakat AB ülkelerinde aşı uygulamalarının çok yavaş ilerlediği yönünde eleştiriler yapılıyor.

AB Komisyonu, geçtiğimiz hafta üye ülkelerindeki yetişkin nüfusun %70'inin 1 Haziran tarihine kadar aşılanması hedefi koymuştu.

 

Aşı teslimatlarında yaşanacak olan gecikmelerden dolayı hedeflenenin yakalanamaması ihtimali bulunuyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal