25 Haftalık Gebelik

25 haftalık gebelikte neler olur?, Anne karnında bebek ne durumdadır, annedeki değişiklikler nelerdir, nasıl beslenmelidir hepsi ve daha fazlası bu yazıda seni bekliyor!

25.04.2018-12:05 - (Son Güncelleme: 25.04.2018-11:37) 25 Haftalık Gebelik

25 haftalık gebelikte neler olur?, Anne karnında bebek ne durumdadır, annedeki değişiklikler nelerdir, nasıl beslenmelidir hepsi ve daha fazlası bu yazıda seni bekliyor!

25.HAFTALIK GEBELİKTE NELER OLUR?

Hamilelik hesaplamak hep bir kafa karışıklığına sebep olur. Bu yüzden de hangi haftanın kaç aylık ettiği hep merak edilir. Annenin hamileliği ile ceninin yola çıkışı arasında 2 hafta fark vardır. Cenin 2 hafta geriden gelir çünkü anne hamile kaldıktan 2 hafta sonra oluşmaya başlar. Peki, neden cenin henüz oluşmadan önceki 2 hafta gebeliğe dahil diye soruyor olabilirsin. Bunun nedeni hamilelik başlangıcı olarak ortak kabul edilen tarihin son adet tarihi (SAT) olmasıdır.

Hamilelik 3’er aylık 3 trimesterdan oluşur. Toplamda 40 haftayı tamamlar. Fakat her ay 4 haftadan oluşmaz bazı aylar 5 haftadan oluşur. Örneğin 25 hafta gebelik kaç ay eder? sorusu üzerinden hesaplayalım. Hamileliğin 25.haftası 6.aya dahildir. Eğer her ayın 4 haftadan oluştuğunu düşünseydik 25.hafta 7.aya dahil olurdu fakat henüz 6.ayın içindesin.

25.HAFTADA ANNE KARNINDAKİ BEBEK GELİŞİMİ 

25 haftalık anne karnındaki bebeğin kilosu ile başlayalım. Bebeğin artık 700-750 gram veya biraz daha fazla civarında. Baş bölgesinden kalçalara kadar olan uzunluğu ise 22 cm.

Bu hafta derinin altında kılcal damarlar oluşuyor ve içleri kanla doluyor. Bebeğinin ciğerlerinde kılcal damarlarla kaplı hava kesecikleri de oluşacak ve ilk nefesini almak için hazırlıklara başlayacak.

Şuana kadar kapalı olan burun delikleri bu hafta açılmaya başlıyor. Bu sayede nefes alma alıştırması yapabilecek. Artık ses telleri de çalışıyor ve bu da arada sırada hıçkırmasına neden oluyor. Hatta şanslıysan sen de hissedebilirsin.

25.HAFTALIK BEBEK HAREKETLERİ

25 haftalık bebek anne karnında neler yapar diye merak ediyor olabilirsin. Bebekler anne karnında 24 ve 28.haftalarda en aktif dönemlerini geçirirler. Rahmin içindeki yuvalarında yerleri boldur. Bu yüzden rahatça dans eder, takla atar, tekme atar, yumruk savurur ve hatta aerobik yaparlar.

Bu haftalar arasına denk gelen 25 haftalık bebeğin anne karnındaki hareketleri düzensizdir. Hatta kısa sürelidir. Bu nedenle anne bu hareketleri sürekli / her gün hissedemeyebilir. Fakat ultrasonda bu hareketler görülür. Fetüsün hareketleri hamileliğin ancak 28. ve 32.haftaları arasında daha düzenli ve tutarlı bir hale gelir.

25.HAFTALIK GEBELİKTE ANNEDEKİ DEĞİŞİKLİKLER

Hamileliğin bu haftasında rahmin biraz daha büyüdü. Yandan baktığın zaman açıkça büyüdüğünü göreceksin. Pubik simfizden (pelvik kemiğinde bulunan kemik uzantısı) rahminin tepe noktasına kadar ölçüsü 25 cm’dir. Bu noktada rahmin bir futbol topu kadardır. Rahmin tepe noktası, göbek deliğin ve göğüs kemiğinin alt kısmı arasında orta bölgededir.

25 hafta gebelikte kilo alımı konusunda ise şunu söyleyebiliriz. 25. Haftanın da içinde bulunduğu 6.ayda, haftada yarım kilo civarında, ay sonunda toplamda hemen hemen 2 kilo alman olası. Bir hafta 750 gram, bir hafta 250 gram da alabilirsin. Bunun bir sakıncası yoktur. Kilo alımı nispeten istikrarlı olduğu, ani iniş çıkışlar olmadığı sürece sorun yoktur. Ama 2.trimesterde toplam 4—5 kilo alman sağlıklı bulunur. Eğer normal kiloyla hamile kaldıysan, hamileliği ise toplam 11-14 civarında bir kilo alımıyla bitirmen idealdir.

25.HAFTALIK GEBELİKTE BESLENME

Her hafta hamilelikte beslenme ile ilgili bazı bilgiler ve tavsiyeler veriyoruz. Bunları birer tavsiye ve motivasyon olarak görmeni ama hamileliğini etkileyebilecek her hareketini mutlaka doktoruna danışmanı isteriz. Doktorunun haberi olmadan ve bizzat o önermeden takviye kullanmamak ya da vitamin ve mineralleri onun önerisinin üzerinde veya altında miktarlarda almamak gibi…

Doğum Öncesi Takviyeler: Vitamin ve Mineraller Önemli!

Hamilelik vitamin ve mineral ihtiyacını arttırır. Bu vitamin ve minerallerin çoğunu yediğin gıdalarla karşılamak senin için en iyisidir. Fakat gerçekçi olmak gerekirse gündelik hayatın koşturmasında gerekli miktarlarda vitamin ve minerali beslenme programına dahil etmek biraz zordur. Kaldı ki günümüzde pek çok sebze ve meyve iddia edilen vitamin ve mineral miktarını içermez. Tarımın kimyasallaşmasının ve organik beslenemememizin bunda etkisi büyüktür. Bu yüzden doktorlar doğum öncesi vitamin takviyesi verirler. 

Bazı kadınlar hamilelik sırasında ekstra desteğe ihtiyaç duyar:

  • Çok genç kadınlar,
  • Çok düşük kilolu veya hamile kalmadan önce yetersiz beslenen kadınlar,
  • Daha önce çoğul gebelik yaşamış kadınlar,
  • Sigara içen ve çok alkol alan kadınlar
  • Kronik tıbbi rahatsızlığı olan kadınlar.
  • İnek sütünü, buğday ve diğer temel gıdaları sindirme problemleri olan kadınlar

O yüzden doktorun senin özel durumuna ve vücudunun ihtiyaçlarına göre takviyeler önerecektir.

Son Dakika Sağlık Haberleri için aşağı kaydırın.


DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal