Hamilelikte İshal Neden Olur?

Gebelikte sindirimle ilgili zorluklar ne yazık ki yaygındır. Gebelik süresince kabızlığın yanı sıra ishal de sıklıkla oluşabilir. Hamilelikte ishalin sebepleri neler? Hamilelikte ishali ne keser? Hamilelikte ishal neden olur? İşte tüm bu soruların yanıtları haberimizin detayında saklı...

16.04.2018-18:55 - (Son Güncelleme: 16.04.2018-18:56) Hamilelikte İshal Neden Olur?

 

Gebelikte sindirimle ilgili zorluklar ne yazık ki yaygındır. Gebelik süresince kabızlığın yanı sıra ishal de sıklıkla oluşabilir.  Hamilelikte ishalin sebepleri neler? Hamilelikte ishali ne keser? Hamilelikte ishal neden olur? İşte tüm bu soruların yanıtları haberimizin detayında saklı...

HAMİLELİKTE İSHAL NEDEN OLUR?

Gebelik dönemindeki ishallerin çoğunun sebebi besin zehirlenmesi olarak bilinen gastro enteritlerdir. Genellikle hafif seyreden kısa süreli barsak krampları ile birlikte olan ishallerdir.

Özellikle yaz aylarında bu tip besin zehirlenmeleri çok görülür. Yazın özellikle süt ve süt ürünleri , mayonez, yumurta gibi besinler bakteri üremesini hızlandırarak bozulurlar.Bu tarz besinlerin neden olduğu ishaller Çoğu zaman özel bir tedaviye gerek olmadan zararlı etkenin atılması ile düzelirler. İshal aslında vücudun zararlı etkeni uzaklaştırmak için verdiği bir tepkidir ve çoğu zaman ishali önleyen ilaçlar kullanılmamalıdır.

Bu tip ishallerde gebenin sıvı kaybını önlemek ve varsa yerine koymak, sindirim sistemini yormayacak gıdalar ile beslenmek (haşlanmış patates, pirinç lapası gibibesinler tüketmek) yeterli tedaviyi sağlar.

Ancak daha inatçı olan, uzun süren ishaller, kanlı ishaller kolera, tifo, dizanteri, botilismus gibi enfeksiyonlara veya barsak parazitlerine , listeriozise bağlı olabilirler. Bu durumda dışkı materyalinin tetkiki , kültür antibiogram ile antibiotik tedavileri ve serum tedavileri gerekebilir.

HAMİLELİKTE İSHALİN SEBEPLERİ

Beslenme düzenindeki değişiklikler: Çoğu kadın hamile olduğunu öğrendiğinde beslenme düzenlerinde etkileyici değişiklikler yapar. Gıda alımında yapılan bu ani değişiklik mideyi bozup ishale sebep olabilir.

Yeni gıda hassasiyetleri: Sürekli genişleyen bir karna ilaveten hamilelik vücutta pek çok değişikliğe sebep olabilir. Gıda hassasiyetleri bunlardan biri olabilir. Daha önce sizi hiç rahatsız etmeyen gıdalar, hamilelikle birlikte gaza, bozuk mideye ve ishale sebep olabilir.

Doğum öncesi vitaminleri: Doğum öncesi vitaminleri almak büyüyen bebeğiniz için olduğu kadar sizin sağlığınız için de iyidir ancak bu vitaminler mideyi bozarak ishale sebep olabilir.

Hormon değişiklikleri: Hormonlar sindirim sistemini yavaşlatarak kabızlığa neden olabildiği gibi sindirim sistemini hızlandırıp ishale de neden olabilir. Hormonlarla bağlantılı ishal ileri hamilelik haftaları daha sık görülmektedir.

HAMİLELİKTE İSHAİLİ NE KESER?

Kaşar Peyniri Gebelikte İshali Keser

Dışkının daha katı olmasını sağlayarak ishali önlemek için oldukça faydası dokunan besinlerden bir tanesi kaşar peyniridir. Ancak laktoz hassasiyeti gibi bir durum söz konusu ise kaşar peyniri sizin için uygun olmayabilir.

Şekerli ve Yağlı Tüketmeyin

Yüksek şekerli ve yağlı besinler tüketmek hamilelikte ishali daha çok tetiklemektedir. Bu nedenle şekerli ve yağlı tüketerek bağırsaktaki asitleri artırmak yerine yağsız ve diyet şekeri bulunduran besinler tüketmek daha mantıklı olacaktır.

Bazı Yiyeceklerden Uzak Durmalısınız

Hazır et ürünleri, dondurma çeşitleri, sade soda – meyveli soda, tereyağı, meyve suyu, kafein oranı yüksek içecekler, baharat çeşitleri, süt ve süt ürünleri, çay ve yoğurt gibi gıdalar gebelikte ishal döneminde kesinlikle tüketilmemelidir.

Son Dakika Kadın Haberleri için aşağı kaydırın

 


DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal